21 Οκτ 2013

8 βήματα που θα εμποδίσουν το παιδί σας να περιπλανιέται



Τα άτομα με αυτισμό έχουν συχνά την τάση να περιπλανιούνται. Η τάση αυτή εμφανίζεται από μικρές ηλικίες, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να φεύγουν από το σχολείο τους προς άγνωστη κατεύθυνση. Όλες οι ανακοινώσεις που βλέπουμε συχνά πυκνά για παιδιά που αγνοούνται, δεν αφορούν αποκλειστικά παιδιά που χάθηκαν ή απήχθησαν από αγνώστους, αλλά (πιθανότατα) και ορισμένα παιδιά με αυτισμό.

Τα ακόλουθα οκτώ βήματα ενδέχεται να εμποδίσουν το παιδί σας να περιπλανιέται.

1)     Ενημερώστε τον παιδικό σταθμό, το σχολείο, το φροντιστήριο και γενικότερα το προσωπικό των επιχειρήσεων στις οποίες εμπιστεύεστε το παιδί σας, για την τάση του παιδιού σας να περιπλανιέται. Δώστε τους παραδείγματα από προηγούμενα συμβάντα και ζητείστε τους να είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που το δουν να κατευθύνεται ασυνόδευτο προς την έξοδο. Εάν η τάση του παιδιού είναι τόσο έντονη που απαιτεί μονίμως συνοδό, ενημερώστε το σχολείο και λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα.

2)     Απαιτείστε να ενημερωθείτε άμεσα, τηλεφωνικώς και γραπτώς, σε περίπτωση που το παιδί σας προσπαθήσει ν’ απομακρυνθεί.

3)  Καταγράψτε όλα τα περιστατικά περιπλάνησης του παιδιού σας, με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Στο μέλλον, οι πληροφορίες αυτές μπορεί να σας χρειαστούν. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας πηγαίνει συχνά στην παιδική χαρά όταν περιπλανιέται, η πληροφορία αυτή μπορεί να βοηθήσει το προσωπικό του σχολείου στη γρήγορη ανεύρεση του χαμένου παιδιού.

4)     Εντοπίστε τους λόγους που οδηγούν το παιδί σας να περιπλανηθεί. Ζητείστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθεί η τάση του παιδιού σας. Εάν για παράδειγμα στο παιδί σας αρέσουν πολύ τα ζώα, σε μια ενδεχόμενη επίσκεψη σε ζωολογικό πάρκο, ζητείστε από το προσωπικό να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο παιδί σας.

5) Ζητείστε να μάθετε όλα τα μέτρα ασφαλείας του σχολείου (παιδικού σταθμού, φροντιστηρίου κτλ) που αποτρέπουν τα παιδιά ν’ απομακρυνθούν. Εάν κρίνετε ότι είναι ανεπαρκή, προτείνετε επιπλέον μέτρα. Πχ. την ώρα του διαλείμματος των παιδιών, ο φύλακας πρέπει να είναι στην είσοδο και όχι να κάνει κι εκείνος το διάλειμμά του.

6)     Γνωρίστε το παιδί σας στο προσωπικό του σχολείου (πέραν του διδακτικού προσωπικού) και ενημερώστε τους για το θέμα. Καλό θα είναι να εστιάζουν σε αυτό την προσοχή τους, όταν το βλέπουν μόνο του να κατευθύνεται προς την έξοδο.

7)     Εφοδιάστε το παιδί σας με τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Εξηγείστε του ότι σε περίπτωση που χαθεί, θα πρέπει να ζητήσει από κάποιον περαστικό να σας ενημερώσει.

8)     Εάν τα περιστατικά είναι πολύ συχνά, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε και το ενδεχόμενο να εφοδιάσετε το παιδί σας με ένα σύστημα εντοπισμού (σαν αυτά που διατίθενται για τους ηλικιωμένους ή τα κατοικίδια). Το κόστος ενός αξιόπιστου συστήματος έχει πέσει σαφώς κάτω από τα 100 ευρώ και είναι τόσο μικρά που το παιδί δε χρειάζεται καν να γνωρίζει ότι φέρει τέτοιο σύστημα.

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...