22 Οκτ 2013

Δυσλεξία: 18 σημάδια που πρέπει να μας ανησυχήσουν

Η ηλικία των πέντε έως επτά ετών είναι εκείνο το διάστημα που τα παιδιά ξεκινούν τη γραφή και το διάβασμα. Η δυσλεξία είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που πρέπει ως γονείς αναγνωρίσουμε νωρίς ώστε να βοηθήσουμε το παιδί!



Τα σημάδια δυσλεξίας στην ηλικία 5 έως 7 ετών είναι τα ακόλουθα:

Πρώιμα προβλήματα λόγου-δυσκολίες στο να προφέρει το παιδί τις λέξεις σωστά καθώς και να βάλει τις λέξεις στη σωστή σειρά.

Η εκμάθηση και η απομνημόνευση ομοιοκαταληξίας μπορεί να είναι δύσκολη. Επίσης, η αναγνώριση παρόμοιων λέξεων, όπως “κάτι” και “μάτι’, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

• Δυσκολία στο να ακούει και να ξεχωρίζει διαφορετικούς ήχους, όπως “μπ, π, β,φ,δ’.

Πρώιμα μαθησιακά προβλήματα – έλλειψη προσοχής όταν του μιλούν – έλλειψη ενδιαφέροντος στο να ακούει ιστορίες και αποτυχία στο να καταλαβαίνει τις επεξηγήσεις όταν του δίνονται.

Έλλειψη προόδου στην ανάγνωση, γραφή και ορθογραφία, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις δημιουργηθείσες προσδοκίες της κανονικής ανάπτυξης σε άλλους τομείς.

• Αν και είναι έξυπνοι σε πολλούς τομείς, βρίσκουν ακατανόητο το γεγονός ότι οι λέξεις μπορούν να διαβαστούν μόνο με έναν τρόπο.

Φτωχός κινητικός έλεγχος – δυσκολία όταν χρησιμοποιούν ψαλίδι και κρατούν ένα μολύβι, και προσπαθούν να χρωματίσουν μέσα σε καθορισμένο πλαίσιο.

• Συχνά παρουσιάζουν καθρεπτικό γράψιμο καθώς και δυσκολία στο να σχηματίσουν γράμματα και να τα γράψουν βάσει μιας λογικής αλληλοδιαδοχικής σειράς. Συνεχές μπλέξιμο με τα γράμματα “β,θ,δ,π,μπ, μ,ν,ο,α,σ,ζ’.

Δυσκολία διαχωρισμού αριστερής και δεξιάς πλευράς του σώματος.

• Δυσκολία στο να αποφασίσουν ποιο χέρι να χρησιμοποιήσουν όταν τρώνε, ζωγραφίζουν, παίζουν, πετούν την μπάλα, κλπ.

Αδεξιότητα κίνησης και έλλειψη επιδεξιότητας σε κινήσεις των χεριών (ζωγραφική η αντιγραφή σχεδίων).

Δυσκολία στο να θυμούνται οδηγίες, π.χ. “Πήγαινε επάνω και φέρε μου το μπλε μου πουλόβερ μαζί με ένα βιβλίο που βρίσκεται πάνω στο συρτάρι στο υπνοδωμάτιο’.

• Δυσκολία στο να γνωρίζουν την ώρα και την ακολουθία των ημερησίων γεγονότων. Καθώς επίσης και προσωπικές τους λεπτομέρειες, όπως τα γενέθλιά τους και η διεύθυνση του σπιτιού τους.

Δυσκολία στο να μετράνε, να χρησιμοποιούν συχνά τα δάχτυλά τους ή ξυλαράκια.

• Δυσκολία στο να παίζουν παιχνίδια ακολουθίας και ταιριάσματος.

• Δυσκολία στο να δένουν τα κορδόνια τους, να κουμπώνουν τα κουμπιά τους, το φερμουάρ και με τον τρόπο που φοράνε τα ρούχα τους.

• Εκνευρισμός και σημάδια ματαίωσης στο σπίτι και στο σχολείο χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο.

Ονειροπόληση και βύθισμα στις σκέψεις τους στο σπίτι και στην τάξη. Απροθυμία στο σχολείο.


Τσουκαλα Μαρινέλλα
Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας

medicaltv.eu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...