19 Δεκ 2013

Μαμά, τι είναι μοντέρνα τέχνη;

 Η μη κερδοσκοπική εταιρεία Very Young Contemporary Art διοργανώνει μια έκθεση μοντέρνας τέχνης για παιδιά και μέσω workshops τα μαθαίνει να ξεφεύγουν από το τρίπτυχο ήλιος-σπίτι-θάλασσα.
Στον χώρο του VYCA house φιλοξενούνται περιοδικές θεματικές εκθέσεις με τη συμμετοχή ενήλικων καλλιτεχνών και ” πολύ νέων” δημιουργών(παιδιών και εφήβων).

Με άξονα μια διαφορετική κάθε φορά θεματική, επηρεασμένη από έργα τέχνης και καλλιτεχνικές πρακτικές του παρελθόντος, προσωπικότητες και ιστορικά κινήματα, παρουσιάζονται στο κοινό επιλεγμένα contextual, έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, ενθαρρύνοντας την οικογένεια-μικρούς και μεγάλους  να γνωρίσουν τον κόσμο της τέχνης, να κατανοήσουν και να οικειοποιηθούν τα έργα μέσα από την παρατήρηση, το παιχνίδι και την ελεύθερη διαδρομή στον εκθεσιακό χώρο. Παράλληλα με κάθε έκθεση οργανώνονται στον ίδιο χώρο εκθέσεις με έργα παιδιών 4-12 ετών και εφήβων, με αναφορά στο almanac του 1912 της ομάδας “Der blaue Reiter” (Ο Μπλε Καβαλάρης), στο  οποίο ο Kandinsky-ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες παιδικής ζωγραφικής- συμπεριέλαβε παιδικά σχέδια ανάμεσα σε έργα του Picasso, Mattise και Rousseau. Στο πλαίσιο της έκθεσης λειτουργούν το διάστημα 14/12 εώς και 26/1 εικαστικά εργαστήρια. Η εμπνεύστρια του VYCA Χάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη εξηγεί.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη μοντέρνα τέχνη και τα παιδιά;

Αφορμή για να ασχοληθώ με τον τομέα της εικαστικής εκπαίδευσης ήταν η διπλωματική μου εργασία, στην οποία ασχολήθηκα με τον παιδαγωγικό ρόλο του μουσείου τέχνης στον 21ο αιώνα Μελετώντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις θεσμοποιημένες δράσεις των «pioneers» μουσείων  του εξωτερικού διαπίστωσα την απουσία μιας ανάλογης εκπαιδευτικής πολιτικής στα μουσεία στην Ελλάδα. Επιπλέον, έχοντας μεγάλη αγάπη στα παιδιά και γνωρίζοντας την ερμηνευτική τους ικανότητα μου έκανε τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι δεν έβλεπα παιδιά στις γκαλερί και στους χώρους τέχνης. Έτσι ξεκίνησα σιγά σιγά να διερευνώ τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε ένα παιδί να εισχωρήσει στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, να κατανοήσει και να οικειοποιηθεί τα καλλιτεχνικά έργα και να συμμετέχει σε δράσεις που συνδυάζουν το παιχνίδι και τη μάθηση.

Πού αποσκοπεί το Very Υoung Contemportart Αrt  (VYCA) και σε ποιο κοινό απευθύνεται;

Αποστολή του VYCA είναι η διεύρυνση της εικαστικής αντίληψης των νέων του 21ου αιώνα, η γνωριμία του παιδικού και νεανικού κοινού με το έργο σύγχρονων καλλιτεχνών και η βαθμιαία εξοικείωσή του με μη παραδοσιακές μορφές δημιουργίας και έκφρασης, από την εποχή των πρώτων καλλιτεχνικών πρωτοποριών μέχρι και σήμερα. Ο βασικός στόχος των εκπαιδευτικών δράσεων του VYCA είναι το παιδί να αποκτήσει θετικά συναισθήματα για τη σύγχρονη τέχνη, να εμπλακεί σε ένα είδος προσωπικής σχέσης με το καλλιτεχνικό έργο, να αντιμετωπίζει το έργο σαν έναν καλό φίλο που του επιφυλάσσει συνεχώς εκπλήξεις και αξίζει να του αφιερώσει χρόνο. Σε συνεργασία με άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ομάδες καλλιτεχνών, σχολεία, το VYCA υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά 4-12 ετών και εφήβους όπως: θεματικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης με διαδραστικό χαρακτήρα, πειραματικά εργαστήρια, δράσεις στο δημόσιο χώρο, special art projects, εγκαταστάσεις – συμπαραγωγές παιδιών και καλλιτεχνών, συναντήσεις εφήβων με καλλιτέχνες κ.α.

Τι ακριβώς είναι η έκθεση Smile at the stranger που εγκαινιάσατε το περασμένο Σάββατο;

Η σειρά εκπαιδευτικών εκθέσεων του Very Young Contemporary Art, ειδικά σχεδιασμένων για παιδιά, επιδιώκει να φέρει τα παιδιά και τις οικογένειες πιο κοντά στην σύγχρονη τέχνη. Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τo έργο “Smile at the Stranger” της Louise Bourgeois για το prοject “Do it” του επιμελητή Hans Ulrich Obrist. Στην έκθεση “Smile at the Strange”, η ιδέα του άγνωστου (stranger) δίνει τη θέση του σε ό,τι ο καθένας από εμάς θεωρεί περίεργο, ασυνήθιστο, μακρινό. 12 Σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν έργα για τα παιδιά, όχι έργα που κατασκευάστηκαν εξαρχής για την έκθεση αλλά έργα που επιλέχθηκαν με κριτήριο τον τελικό αποδέκτη του έργου. Δηλαδή τα παιδιά. Παράλληλα με την έκθεση, λειτουργεί και έκθεση παιδικής ζωγραφικής με αναφορά στο γλυπτό-αράχνη “Maman” της Louise Bourgeois. Για την έκθεση αυτή εστάλη ένα open call συμμετοχής, σε γονείς, φορείς και σχολεία, το οποίο επεξηγούσε το θέμα και το σκεπτικό της έκθεσης και προσκαλούσε τα παιδιά να ανακαλύψουν την ευαίσθητη, προσωπική ιστορία που κρύβεται πίσω από το διασημότερο έργο της καλλιτέχνιδας, να εμπνευστούν από την ιδέα του έργου και να σχεδιάσουν στο χαρτί ένα ζώο ή ένα φανταστικό πλάσμα που τους θυμίζει τη «Μαμά».

VYCA house Λουκιανού 24, Κολωνάκι, 1ος όροφος, 213 0260713.
 Διάρκεια έκθεσης: Ως 26 Ιανουαρίου. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 11:00-18:00, Κυριακή 11.00-15.00. Είσοδος ελεύθερη.

Στη έκθεση συμμετέχουν με έργα τους: οι Γιάννης Γρηγοριάδης, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Λίνα Θοεδώρου, Νίκος Καναρέλης, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Νίκος Παπαδόπουλος, Άρτεμις Ποταμιάνου, Δημήτρης Ρόκος, Έρη Σκυρογιάννη, Γιώγος Τσεριώνης, Κατερίνα Χρηστίδη και Αλέξανδρος Ψυχούλης.
πηγή: http://popaganda.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...