5 Μαΐ 2014

Πώς θα το μάθετε να δίνει τα πράγματά του

Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν την έννοια της κοινής χρήσης των πραγμάτων, που πιστεύουν ότι είναι ιδιοκτησία τους, γι’ αυτό είναι άτοπο να τους ζητάτε να μάθουν να μοιράζονται τα πράγματά τους!

Μάλιστα αυτό που ισχύει είναι ότι τα μικρά παιδιά έχουν τόσο έντονο το στοιχείο της ιδιοκτησίας, που όταν τους ζητάτε να μοιραστουν κάτι, είναι σαν να τους λέτε να αποχωριστούν ένα μέλος του σώματός τους!

Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό και γι’ αυτό καλό θα είναι να υιοθετήσετε άλλους τρόπους, ώστε να καταφέρετε τα μικρά σας να μοιραστούν τα πράγματά τους.

Δοκιμάστε να τους πείτε: «να τα έχετε με τη σειρά», από το να διατάξετε: «μοιραστείτε τα».

Παραδείγματος χάρη, αν τους πείτε «μοιραστείτε τα», τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι θα αποχωριστούν το ωραίο παιχνιδάκι τους μια και καλή, αλλά αν τους δώσετε να καταλάβουν ότι ο «αποχωρισμός» τους θα είναι κάτι προσωρινό, τότε μπορεί και να τα πείσετε να ακουθήσουν την προτροπή σας.

Το να οριοθετήσετε και το διάστημα, κατά το οποίο το παιδί σας θα αναγκαστεί να δώσει το αγαπημένο του αντικείμενο σε ένα άλλο παιδάκι, μπορεί να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα!

Πείτε του δηλαδή «δώστο για πέντε λεπτά και θα το πάρεις πίσω» και βάλτε του κι ένα ρολόι να χτυπήσει στο χρόνο, που έχετε βάλει!

Για κάποιον περίεργο τρόπο τα παιδιά σέβονται την αξία του χρονικού διαστήματος με όρια, κι έτσι όταν τους παρέχεται ένα συγκεκριμένο διάστημα, μέσα στο οποίο πρέπει να να κάνουν κάτι, υπακούουν καλύτερα από το να προσπαθήσει κάποιος να τους το επιβάλλει με τις λέξεις ή ακόμα χειρότερα με φωνές!

Εν τέλει, αποφύγετε να έρθετε σε πλήρη ρήξη. «Σεβαστείτε το δικαίωμα του παιδιού σας να έχει τα δικά του πράγματα», λέει η Δοκτωρ Ρουθ Πίτερς, συγγραφέας του βιβλίου «It's Never Too Soon to Discipline» ("Ποτέ δεν είναι αργά να πειθαρχήσει").

Δωστε του την επιλογή να έχει 5 πράγματα, που δεν θέλει να μοιράζεται και βοηθήστε το να διατηρήσει αυτήν του την επιλογή. Μετά εξηγήστε του, ότι όλα τα υπόλοιπα πράγματα, που έχει στο δωμάτιό του, θα τα δίνει στο αδερφάκι του ή στους φίλους του, για να παίζουν κι αυτοί!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...