6 Μαΐ 2014

Σαπουνόφουσκες... απλά καταπληκτικές!

 Ένα από τα πιο εύχρηστα υλικά που χρησιμοποιώ στις συνεδρίες μου με παιδιά είναι οι σαπουνόφουσκες. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο δεν είναι απλά για να παίζω με τα παιδιά και να τα καλοπιάνω. Οι σαπουνόφουσκες δεν λείπουν ποτέ από την τσάντα μου και αποτελούν ένα εξαιρετικό θεραπευτικό εργαλείο. Μερικοί από τους λόγους είναι οι ακόλουθοι:

Για να πιάσει τις σαπουνόφουσκες, το παιδί πρέπει πρώτα να παρακολουθήσει την πορεία τους. Αυτό απαιτεί από το παιδί να συγκεντρωθεί και να εστιάσει σε αυτές την προσοχή του.

Η παρακολούθηση της πορείας τους συμβάλλει στην εξάσκηση της οπτικής οξύτητας καθώς και της διάκρισης εικόνας- φόντου.

Το να προσπαθήσει να ακουμπήσει μια φούσκα μπορεί να φαίνεται απλή υπόθεση, ωστόσο αποτελεί εξάσκηση για τον οπτικο-κινητικό συντονισμό (χεριών και των ματιών).

Το σπάσιμο κάθε φούσκας με το δείκτη απαιτεί από το παιδί να μάθει να κάνει απομόνωση δακτύλων και να χρησιμοποιεί κάθε δάχτυλο ξεχωριστά.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι αρέσει πολύ στα παιδιά και τα ωθεί να σας ζητούν να φτιάξετε κι άλλες φούσκες, δηλαδή τα ωθεί να επικοινωνήσουν. Ακόμη και  παιδιά που δεν μιλούν ακόμη, παίρνουν το μπουκαλάκι και το δίνουν στον ενήλικα, προκειμένου να τους φτιάξει κι άλλες φούσκες.

Για να φτιάξει σαπουνόφουσκες, το παιδί πρέπει να πάρει τις σωστές αναπνοές, γεγονός το οποίο εξασκεί το αναπνευστικό και μυϊκό του σύστημα. Η εξάσκηση αυτή βοηθά αργότερα, σε θέματα ομιλίας και λήψης τροφής.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε στο παιδί να περιμένει τη σειρά του, καθώς και την εναλλαγή σειράς. Αρχικά, εσείς φτιάχνετε τις φούσκες και το παιδί τις σπάει ενώ αργότερα το παιδί  τις φτιάχνει κι εσείς τις σπάτε, δηλαδή μια πρώιμη εναλλαγή ρόλων.

Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία για το παιδί να εξασκηθεί στο μέτρημα, μετρώντας τις φούσκες που σπάει. Όσο πιο πολλές σπάει, τόσο πιο πολύ θ’ ανεβαίνει στην αρίθμηση.

Η υφή της σαπουνόφουσκας αποτελεί  έντονη αισθητηριακή εμπειρία. Καλό θα είναι βέβαια να αποφύγεται την επαφή με το πρόσωπο ειδικά εαν δεν γνωρίζετε καλά το παιδί.

Με τις σαπουνόφουσκες μπορείτε να διδάξετε στο παιδί τα βασικά γεωμετρικά σχήματα. Αρχικά θα μάθει τον κύκλο, ακολουθώντας όμως τις παρακάτω οδηγίες μπορείτε να του μάθετε και άλλα σχήματα.
Λυγίζοντας ένα ελαστικό σύρμα, μπορείτε να φτιάξετε όποιο σχήμα φούσκας θέλετε, όπως γεωμετρικά σχήματα, φιγούρες ζώων κτλ. Επίσης, εάν χρησιμοποιήσετε μια μικρή λεκάνη για την ανάμιξη του μίγματος, μπορείτε να φτιάξετε αρκετά μεγάλες σαπουνόφουσκες.


Φτιάξτε τις δικές σας σαπουνόφουσκες εύκολα και γρήγορα...


Ανακατέψτε τα παρακάτω υλικά σε ένα μπουκαλάκι που κλείνει καλά.

¼ της κούπας σαμπουάν ή κρεμοσάπουνο

¾ της κούπας νερό

3 κουταλιές του γλυκού σιρόπι καλαμποκιού ή ζάχαρη, προκειμένου να γίνει πυκνότερο το διάλυμα.


Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...