26 Ιουν 2014

Παίζω και μαθαίνω: Πολυαισθητηριακά σακουλάκια!

Είναι, πλέον, αρκετά γνωστή δραστηριότητα το κρύψιμο διαφόρων αντικειμένων μέσα σε κουτιά με όσπρια, ρύζι, μακαρόνια κ.α. Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα χρειαστείτε κουτί αλλά διαφανή σακουλάκια ασφαλείας.

Αφού γεμίσετε το μισό σακουλάκι με φακές, μπορείτε να ρίξετε μέσα όποιο υλικό/αντικείμενο σας αρέσει με στόχο να δημιουργήσετε ένα παιχνίδι. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε σακουλάκια με διαφορετικά υλικά (ρύζι, μακαρόνια, αφρώδη μπαλάκια), με στόχο να δημιουργήσετε ένα μονοπάτι  που θα περπατάει επάνω το παιδί. 

Στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με τα χρωματιστά μαγνητικά γραμματάκια...

Σε πρώτη φάση, μπορείτε μόνο να ζητάτε από το παιδί να βρει, χειριζόμενος την κλειστή σακούλα και προσπαθώντας να γυρίσει τα γράμματα, το γράμμα ή το χρώμα που θέλετε.




 



Για την επόμενη φάση, θα χρειαστείτε και ένα μαγνητικό πίνακα. 

Σχεδιάστε 4 τετράγωνα και ζητήστε του να ομαδοποιήσει τα χρώματα.


Ψάχνω στη σακούλα με τις φακές, παίρνω ένα χρώμα (ή διακρίνω το χρώμα που μου ζητήθηκε) και το βάζω στη σωστή ομαδούλα.





Για πιο μεγάλα παιδιά, η διαδικασία μπορεί να δυσκολέψει.




Ας φτιάξουμε μια λέξη από το κάθε χρώμα. Μια λέξη με μπλε γράμματα, μια με κόκκινα......







Ένα πολυαισθητηριακό και ταυτόχρονα μαθησιακό παιχνίδι, το οποίο το προσαρμόζουμε στις ανάγκες, δεξιότητες και διαθέσεις του παιδιού.

Τα σακουλάκια με τις φακές μπορεί να γίνουν ένα μονοπάτι να περπατήσουμε, μπορεί να γίνουν ένα μέσο διάκρισης χρωμάτων/σχημάτων/υφών/συμβόλων, το διάλειμμά μας, ένα μέσο αισθητηριακής χαλάρωσης.... ή ακόμη ό,τι άλλο μπορεί να θέλει ένα παιδί!


Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...