3 Ιουλ 2014

8 Αισθητικο-κινητικά οφέλη από τη θεραπεία στο νερό

Το καλοκαίρι είναι η τέλεια στιγμή για να επωφεληθούμε από όλα τα θεραπευτικά οφέλη της κολύμβησης και του παιχνιδιού στην πισίνα. Πολλά παιδιά, τα οποία δυσκολεύονται στον έλεγχο του σώματός τους σε διάφορα αθλήματα και δραστηριότητες αδρής κινητικότητας, θα επωφεληθούν από την κίνηση στο νερό. Επίσης, είναι ένα τόσο ήρεμο και αισθητηριακά οργανωτικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να προσφέρει μια χαλαρωτική εμπειρία για το παιδί που μπορεί να διαρκέσει για το υπόλοιπο της ημέρας. 



Οφέλη και Δραστηριότητες  που μπορούν να εμπλουτίσουν τη δράση στην πισίνα

  1. Αισθητηριακή εμπειρία. Το νερό παρέχει 30 φορές περισσότερη βαθιά πίεση στο σώμα από τον αέρα και είναι ένα μοναδικά αισθητηριακό εισερχόμενο που έρχεται σε πλήρη επαφή με όλο το σώμα. Πολλά παιδιά, τα οποία κατέκτησαν την ικανότητα να κολυμπούν κάτω από το νερό (υποβρύχια) το βρήκαν σαν μια πολύ ηρεμιστική και οργανωτική θέση στην οποία μπορούν να βρίσκονται. Για να ενθαρρυνθεί η υποβρύχια κολύμβηση, αρχικά θα πρέπει το παιδί να βουτήξει με κάποιο παιδικό σωσίβιο.
  2. Αιθουσαίος ερεθισμός. Η μετακίνηση μέσα στο νερό δημιουργεί έλεγχο αιθουσαίων ερεθισμάτων σε διάφορα επίπεδα. Όλη αυτή η εμπλουτισμένη αισθητηριακή πληροφορία βοηθάει στην ανάπτυξη σωματικής ενημερότητας και κινητικής μάθησης. Επιπλέον, εκτός από το κολύμπι τα παιδιά μπορούν να περπατούν, να κάνουν τούμπες ή να κάνουν τα αγγελάκια στο νερό όταν στηρίζονται στην πλάτη τους. Ένα θαλάσσιο στρώμα μπορεί να υποστηρίξει το παιδί, έτσι ώστε να νιώθει πιο άνετα μέσα στο νερό.
  3. Στοματοκινητικές δεξιότητες. Το νερό είναι ένα φυσικό περιβάλλον για τα παιδιά να βελτιώσουν τις στοματοκινητικές δεξιότητες. Φυσώντας μπουρμπουλήθρες στο νερό, φυσώντας μέσα σε ένα καλαμάκι, ή φυσώντας μπαλάκια του πινγκ-πονγκ κατά μήκος της πισίνας είναι κάποιοι ευχάριστοι τρόποι για να εισάγουμε δεξιότητες εκπνοής (φυσήματος).
  4. Αισθητηριακά ερεθίσματα. Τα έντονα αισθητηριακά ερεθίσματα στον νερό συχνά ενισχύουν την γλώσσα, και πολλά τραγούδια στην πισίνα μπορούν να προάγουν τέτοιες ευκαιρίες. Επίσης, πολλά από τα παιχνίδια της πισίνας, όπως τα παιδικά καθίσματα, οι αναβάτες και οι σημαδούρες σε σχήματα ζώων μπορούν να ενισχύσουν την δημιουργικότητα του παιδιού στην πισίνα!
  5. Μυϊκή δύναμη. Το νερό μπορεί να ενισχύσει, καθώς και να παρέχει αντίσταση σε ενεργή δράση μέσα από όλα τα επίπεδα κίνησης, διευκολύνοντας την αύξηση της δύναμης σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες. Ενθαρρύνετε το κολύμπι και την κίνηση πετώντας μια μπάλα ή χρησιμοποιώντας  μια μεγάλη σαμπρέλα πισίνας.
  6. Δεξιότητες αδρής κινητικότητας. Η μειωμένη βαρύτητα στο περιβάλλον του νερού μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εξερευνήσουν και να εξασκήσουν κινήσεις και δεξιότητες που δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτελέσουν στο έδαφος. Τα παιδιά που δυσκολεύονται στη μονοποδική στήριξη, στα άλματα, ή στις αναπηδήσεις στο έδαφος μπορούν να προσπαθήσουν και μέσα στο νερό. Ένα παιχνίδι μπάσκετ, ένα παιχνίδι με ρακέτες (badminton game), ή ένα παιχνίδι με μπάλα που κάνει γκελ στο νερό και πετάει πιτσιλιές θα κάνει τα άλματα και τις αναπηδήσεις πολύ πιο διασκεδαστικές.
  7. Περπάτημα και άλλες κινήσεις. Τα παιδιά που μαθαίνουν να περπατούν βοηθιούνται από το νερό, διότι επιβραδύνει τις κινήσεις και δίνει στο παιδί περισσότερο χρόνο να αντιδράσει. Ένας διασκεδαστικός τρόπος να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους είναι να προσποιηθούν διάφορα ζώα σε κάποιο μήκος της πισίνας: πήδα σαν τον βάτραχο, κάλπασε σαν άλογο, κολύμπα σαν ψάρι, πλατσούρισε σαν φώκια. Για παιδιά τα οποία επωφελούνται από τα οπτικά ερεθίσματα, χρησιμοποιήστε πλαστικά ζωάκια, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να διαλέξει από αυτά. Το παιδί μπορεί, επίσης, να κάνει πεντάλ κάτω από το νερό ενώ ιππεύει π.χ. μια μεγάλη φάλαινα.
  8. Κινητικός σχεδιασμός. Ο κινητικός σχεδιασμός μπορεί να προαχθεί μέσω πειραματισμού χρησιμοποιώντας με διαφορετικούς τρόπους ένα αφρώδες κυλινδρικό υλικό πισίνας (pool noodle), όπως να κάθεται επάνω του σαν να είναι κούνια ή άλογο, ή να επιπλέει με την πλάτη έχοντας το υλικό κάτω από τα γόνατα. Επίσης, δείτε με πόσους τρόπους μπορεί να χρησιμοποιήσει μια σανίδα κολύμβησης, από το να κάθεται, να γονατίζει, να στέκεται κρατώντας την και να κλωτσάει με τα πόδια κάτω από το νερό.

ΕΜΦΑΣΗ στη ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ! 

Ακόμα και όταν το κολύμπι ή το παιχνίδι στο νερό γίνεται για θεραπευτικούς λόγους, για όσο χρονικό διάστημα το παιδί κινείται στο νερό ωφελείται σημαντικά. Εάν το παιδί σας δεν κολυμπάει ακόμα, εκμεταλλευτείτε κάποιο σωσίβιο για να μπει στο νερό. Εστιάστε στη διασκέδαση και όλα τα άλλα οφέλη θα έρθουν!!

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...