1 Ιουλ 2014

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου υποφέρει από άγχος;

Εάν έχετε την εντύπωση ότι μόνο οι ενήλικες υποφέρουν από άγχος, τότε είστε γελασμένοι. Το στρες εμφανίζεται ακόμα και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Πώς θα το καταλάβετε;
Ειδικοί παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν έξι «σημάδια»:

-Αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς ή συναισθηματικής αντιδραστικότητας.

 -Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου (περισσότερη ώρα ή λιγότερη μπορεί να είναι ένα σημάδι, κάθε παιδί είναι μοναδικό και μπορεί να αντιδρά διαφορετικά)

  -Αλλαγές στην όρεξη. Κάποια παιδιά χάνουν την όρεξή τους, ενώ άλλα θέλουν περισσότερο φαγητό ή δείχνουν να προτιμούν ξαφνικά τους υδατάνθρακες και το πρόχειρο φαγητό.

  -Αλλαγή στις σχολικές επιδόσεις.

  -Παράπονα για πόνους (πονοκέφαλο, πόνο στην κοιλιά κλπ) ειδικά πριν από κάποια δραστηριότητα.

  -Αλλαγές στις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους. Πολλά παιδιά κλείνονται στον εαυτό τους.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ


Οι επιστήμονες συνιστούν να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, όταν αυτά τα συμπτώματα γίνονται καθημερινά και επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή του παιδιού.

Η αλήθεια είναι ότι τα σημερινά παιδιά νιώθουν περισσότερο άγχος, σε σύγκριση με εκείνα περασμένων δεκαετιών. Αυτό συμβαίνει, γιατί έχουν πιο βαρύ πρόγραμμα, περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και αναγκάζονται να εντάσσονται σε προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, χειρισμού υπολογιστών, που πλέον είναι απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία αργότερα.


ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ
Με ψυχραιμία πρέπει να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλειο σε ό,τι κάνει. Πρώτοι από όλους, βέβαια, πρέπει να το συνειδητοποιήσετε εσείς οι ίδιοι και να μην το πιέζετε να πρωτεύει σε όλα.

Υπάρχουν, όμως, και συγκεκριμένα πράγματα, που μπορείτε να κάνετε, ώστε να το βοηθήσετε να νιώσει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Καμιά φορά αρκεί και η «στρατιωτικού» τύπου τήρηση του προγράμματος.

 Γεύματα και ενδιάμεσα, ύπνος, αλλά και αθλητικές δραστηριότητες σε «συγκεκριμένη» ώρα μέσα στην ημέρα.

  Δώστε του υγιεινές τροφές για το φαγητό και το ενδιάμεσό του.

  Τις ημέρες, που ξέρετε ότι έχει δύσκολο πρόγραμμα, κάνετε κι εσείς ένα σωστό πλάνο, ώστε να τρέφεται στην ώρα του, υγιεινά και να μην πιέζεται.

   Μειώστε τον χρόνο, που βλέπει τηλεόραση και ασχολείται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εκείνη την ώρα προτιμάτε το δημιουργικό παιχνίδι.

   Βάλετε συγκεκριμένα όρια και συγκεκριμένους κανόνες, ώστε το παιδί να ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει, τί να περιμένει. Φροντίστε, όμως, να έχει πολλή επιβράβευση για το παιδί.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...