22 Ιουλ 2014

Η διαμόρφωση της ομιλίας από τη μήτρα μέχρι και τον τρίτο χρόνο

Τα μωρά μαθαίνουν να μιλούν κατά τα πρώτα δύο έτη της ζωής τους. Πολύ πριν προφέρουν την πρώτη λέξη τους, μαθαίνουν τους κανόνες της γλώσσας και τον τρόπο που οι ενήλικες την χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν.

Αν το παιδί μεγαλώνει σε δίγλωσσο περιβάλλον, το ορόσημο του λόγου συνήθως καταρρίπτεται περίπου την ίδια χρονική στιγμή και για τις δύο γλώσσες. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορεί να εξελιχθεί η διαδικασία της ομιλίας για το παιδί σας:

Στη μήτρα
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το έργο της κατανόησης του λόγου αρχίζει ενώ το βρέφος βρίσκεται ακόμα στη μήτρα. Ακριβώς όπως το έμβρυο συνηθίζει το σταθερό ρυθμό της καρδιάς σας, έτσι συντονίζεται και στον ήχο της φωνής σας και μπορεί να τη διακρίνει ανάμεσα σε άλλες.

0-3 μηνών
Το κλάμα είναι η πρώτη μορφή επικοινωνίας του μωρού σας. Κάθε κραυγή αντιστοιχεί και σε μία διαφορετική ανάγκη του μωρού. Είναι άλλος ο ήχος που κάνει το μωρό όταν πεινάει και άλλος όταν χρειάζεται αλλαγή πάνας. Το δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς το είδος της κάθε κραυγής. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, θα εμπλουτίζει το χαριτωμένο ρεπερτόριο των κραυγών του.

4-6 μηνών
Σε αυτό το στάδιο το παιδί σας θα αρχίσει να φλυαρεί συνδυάζοντας σύμφωνα και φωνήεντα. Κοντά στους έξι μήνες της ζωής του θα μπορεί να ανταποκριθεί στο όνομα του. Από αυτή τη στιγμή κι έπειτα είναι πιθανό να ακούσετε για πρώτη φορά τις λέξεις «μαμά» και «μπαμπά». Αν και είναι βέβαιο ότι η καρδιά σας θα λιώσει, έχετε υπόψη ότι το μωρό σας δεν μπορεί ακόμα να εξισώσει αυτές τις έννοιες με το πρόσωπό σας. Αυτό θα συμβεί μόλις συμπληρώσει 12 μήνες ζωής.

7-12 μηνών
Οι μονόλογοι του μωρού σας αρχίζουν να αποκτούν νόημα. Αυτό συμβαίνει γιατί δοκιμάζει παρόμοιους τόνους και ήχους με εκείνους που χρησιμοποιείτε κι εσείς. Ενισχύστε τη «φλυαρία» του μωρού σας μιλώντας του, όπως θα μιλούσατε σε οποιονδήποτε άλλον ενήλικα. Η ανάγνωση παραμυθιών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει το παιδί στη διαδικασία αυτή.

13-18 μηνών
Σε αυτή τη φάση το παιδί χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες λέξεις και μπορεί να κατανοήσει πλήρως τη σημασία τους. Μάλιστα, αρχίζει να εμπλουτίζει τον τόνο της φωνής του όταν θέλει να σας ζητήσει κάτι, όπως να το πάρετε στην αγκαλιά σας. Συνειδητοποιεί τη σημασία του λόγου ταυτόχρονα με τη δύναμη της γνωστοποίησης των βασικών αναγκών του.

19-24 μηνών
Αν και χρησιμοποιεί λιγότερες από 50 λέξεις, το παιδί σας τώρα αντιλαμβάνεται πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να πει. Κάθε μέρα ακούει και υιοθετεί νέες λέξεις, γι’ αυτό προσέχετε πολύ τον τρόπο που εκφράζεστε. Πλέον, μπορεί να συνδυάζει δύο λέξεις προκειμένου να φτιάξει βασικές φράσεις όπως «Θέλω νερό» ή «Πάμε βόλτα». Μέχρι την ηλικία των 2 ετών θα μπορεί να χρησιμοποιήσει 2-4 λέξεις μέσα σε μία πρόταση και να τραγουδήσει απλές μελωδίες. Καθώς ωριμάζει θα αρχίσει να μιλάει για αυτά που του αρέσουν, για όσα σκέφτεται και αισθάνεται.

25-36 μηνών
Το παιδί σας μπορεί να αγωνίζεται λίγο ακόμα για να βρει τον κατάλληλο τόνο της φωνής του, όμως βρίσκεται πολύ κοντά στο να τα καταφέρει. Αρχίζει να συνηθίζει τις αντωνυμίες «εγώ», «εσύ» κ.α. που μέχρι πρότινος του δημιουργούσαν σύγχυση. Μεταξύ της ηλικίας 2-3 ετών το λεξιλόγιο του παιδιού σας συνεχίζει να επεκτείνεται και μπορεί πλέον να καταλαβαίνει τα περισσότερα από αυτά που ακούει. Μέχρι τη στιγμή των 3 ετών το παιδί θα έχει μετατραπεί σε έναν ικανό ομιλητή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...