26 Σεπ 2014

Επίσκεψη στο μουσείο: πώς να την κάνετε διασκεδαστική


Για τα περισσότερα παιδιά, οι δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν παιχνίδι είναι βαρετές ή ακόμη και δυσάρεστες. Κλασικό παράδειγμα είναι η επίσκεψη σε ένα μουσείο. Παρακάτω, σας δίνουμε μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να κάνετε την επίσκεψη σε ένα μουσείο διασκεδαστική για το παιδί.


Αρχίζοντας αρκετές ημέρες νωρίτερα, κατεβάστε την αντίστοιχη εφαρμογή του μουσείου (συνήθως υπάρχει κάποια δωρεάν εφαρμογή) για κινητά ή ταμπλέτες. Ή, εναλλακτικά, επισκεφθείτε μαζί με το παιδί την ιστοσελίδα του μουσείου και κεντρίστε το ενδιαφέρον του παιδιού για τα διάφορα εκθέματα. Με την κίνηση αυτή, το παιδί προετοιμάζεται καλύτερα για την επίσκεψη και είναι ενήμερο για το τι να περιμένει.

Καλό θα ήταν επίσης να ενημερωθείτε για το αν λειτουργεί κυλικείο στο χώρο, ώστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαιτούμενα ποτά ή σνακ που ενδεχομένως να χρειάζονται.

Ανάλογα με το μουσείο, βρείτε φωτογραφίες από τα κύρια εκθέματά του καθώς και λίγα λόγια για την ιστορία τους. Μια πρώτη περίληψη είναι παραπάνω από αρκετή, δεν θέλετε να κάνετε το παιδί να βαρεθεί πριν ακόμα πάει στο μουσείο.

Φροντίστε για την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση. Άλλος ο κατάλληλος ρουχισμός για την επίσκεψη ενός αρχαιολογικού χώρου το καλοκαίρι και άλλος για την επίσκεψη ενός μουσείου με κλιματισμό. Τα άνετα υποδήματα παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο, ειδικά στην περίπτωση ενός μεγάλου μουσείου. 

Ξεκινήστε την επίσκεψη από το μαγαζί με τα δώρα. Πάρτε κάποιες καρτ-ποστάλ που αρέσουν στο παιδί και ζητείστε του να βρει τα αντίστοιχα έργα στο μουσείο. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που συνήθως αρέσει στα παιδιά. Ή μπορείτε να δείτε κάτι που του αρέσει και να του υποσχεθείτε να το αγοράσετε στο τέλος της επίσκεψής σας, ανάλογα με τη συμπεριφορά του.

Δείτε τα διάφορα εκθέματα μέσα από την κάμερα του κινητού σας. Χρησιμοποιείστε τα ειδικά εφέ που συνήθως έχουν τα κινητά ώστε να κάνετε την εμπειρία πιο διασκεδαστική.

Ένα επίσης διασκεδαστικό παιχνίδι, για παιδιά και ενήλικες, είναι η προσπάθεια να μαντέψει κανείς τον τίτλο ενός έργου σε μουσείο μοντέρνας τέχνης. Όταν μετά διαβάσετε τον πραγματικό τίτλο του έργου, δεν θα μπορείτε να κρατήσετε τα γέλια σας.

Εφοδιαστείτε με έναν οδηγό για τα διάφορα έργα. Ένας πίνακας ή ένα γλυπτό μπορεί να έχουν περιορισμένο ενδιαφέρον για το παιδί, μια μικρή ιστορία για το κάθε έργο είναι σίγουρα πιο διδακτική και πιο ενδιαφέρουσα.

Εάν το μουσείο είναι μεγάλο και χωρισμένο σε θεματικές ενότητες, καλό θα ήταν να κάνετε ένα διάλειμμα πριν περάσετε από τη μία περίοδο στην άλλη. Εκμεταλλευτείτε αυτό το διάλειμμα για να πείτε στο παιδί μερικά λόγια σχετικά με την αλλαγή της τεχνοτροπίας και μετά ζητείστε του να σας πει εάν μπορεί να διακρίνει αυτές τις διαφορές.

Ένα ακόμα παιχνίδι είναι η αναγνώριση του ονόματος του καλλιτέχνη. Αυτό βέβαια το παιχνίδι απαιτεί μια κάποια εμπειρία. Ωστόσο το ζητούμενο είναι η προσπάθεια εκ μέρους του παιδιού, ώστε η επίσκεψη να του φανεί πιο διασκεδαστική και η επιτυχημένη πρόβλεψη δεν είναι απαραίτητη. Μπορεί ν’ ακούγεται δύσκολο, στην πράξη όμως είναι αρκετά πιο εύκολο.

Ένα ακόμα παιχνίδι είναι αυτό της δημιουργίας μιας προσωπικότητας. Επιλέξτε έναν πίνακα ή ένα γλυπτό που απεικονίζει κάποιο πρόσωπο και ζητείστε από το παιδί να «πλάσει» μία προσωπικότητα. Να βρει σε ποια ιστορική περίοδο έζησε, τι έκανε αυτό το άτομο στη ζωή του και λοιπές λεπτομέρειες. Το παιχνίδι αυτό είναι διασκεδαστικό και παράλληλα εξασκεί τη φαντασία του παιδιού.

Στο τέλος της επίσκεψης ή όταν επιστρέψετε στο σπίτι, ζητείστε από το παιδί να γράψει πάνω στις καρτ-ποστάλ τους λόγους για τους οποίους του άρεσαν τα συγκεκριμένα έργα. Προσποιηθείτε ότι στέλνετε την κάρτα στον καλλιτέχνη και μερικές ημέρες αργότερα ενημερώστε το παιδί για την απάντησή του. Το παιδί θα χαρεί πολύ και θα αποκτήσει αυξημένο ενδιαφέρον για την επόμενη επίσκεψη σε μουσείο.

Καλή σας ξενάγηση! 

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...