14 Οκτ 2014

Επίδραση των ζώων στην ψυχολογία του ατόμου

Η αλληλεπίδραση με τα ζώα συμβάλλει στη μείωση του άγχους και των συναισθημάτων κατάθλιψης, καθώς το άτομο ασχολείται με τη φροντίδα του ζώου, ενώ κατά την επαφή του με το ζώο το άτομο ξεφεύγει από τα προβλήματα εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στο ζώο και αδειάζοντας τις σκέψεις του. Το ζώο βοηθάει, δηλαδή, το άτομο να κάνει ένα διάλειμμα από τα προβλήματα. Επίσης, το ζώο δίνει την αίσθηση της συντροφιάς και της παρέας, μειώνοντας τα επίπεδα μοναξιάς και κινητοποιώντας το άτομο να δεσμευτεί και να αναπτύξει την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης. Η αλληλεπίδραση με τα ζώα συμβάλλει στην εξέλιξη της προσωπικότητας του ατόμου, την αυτοβελτίωση και την αυτογνωσία. Η απώλεια του ζώου οδηγεί στην εξοικείωση με την έννοια του θανάτου, ενώ το άτομο βιώνει το πένθος και τις συνέπειες της απώλειας, κατανοώντας ότι ο θάνατος είναι μια κατάσταση που συνδέεται άμεσα με τη ζωή.


Μέσα από τη συμπεριφορά του ζώου το άτομο μπορεί να μιμηθεί ορισμένα στοιχεία του, όπως την πίστη και αφοσίωση του σκύλου ή τη διπλωματία και την ανεξαρτησία της γάτας. Επίσης, το ζώο μπορεί να λειτουργήσει ως καθρέφτης για το άτομο συμβάλλοντας τόσο στην αντανάκλαση των ελαττωμάτων του όσο και στην αποτύπωση των θετικών του στοιχείων. Επομένως, μπορεί να συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση του ατόμου, να μειώσει τη μοναξιά και τις φοβίες, να βελτιώσει την ευσυνειδησία και την εξωστρέφεια.

Τα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο και στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Λειτουργούν ως εκπαιδευτικό μέσο, που συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, εξοικειώνοντας τα παιδιά στα συναισθήματα αγάπης, ευαισθησίας, συνεργασίας, φροντίδας, χαράς και ευθύνης. Τα περισσότερα παιδιά επιζητούν την επαφή και αλληλεπίδραση με τα ζώα, ενώ εκδηλώνουν έντονη αγάπη προς τα ζώα και έχουν ένα διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας με τα ζώα. Τα παιδιά επιθυμούν την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου, καθώς το βλέπουν ως κατοικίδιο, ως μια συντροφιά, ως μια παρέα, ως ένα φίλο που τους δέχεται όπως ακριβώς είναι, χωρίς άσκηση κριτικής και χωρίς παρεμβάσεις.

Η επαφή των παιδιών με τα ζώα συμβάλλει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης τους, καθώς και στην ευρύτερη κοινωνικο- συναισθηματική ανάπτυξη. Τα ζώα προσφέρουν στα παιδιά ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας, ενώ μέσα από τη συμβίωση με τα ζώα τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται, να συμβιβάζονται και να συνυπάρχουν. Εκτός από τα παιδιά, τα ζώα έχουν ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις και σε άλλες κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και οι φυλακισμένοι, στους οποίους τα ζώα προσφέρουν συντροφιά, ασφάλεια και ένα τρόπο κινητοποίησής τους στην καθημερινότητα, καθώς και ένα τρόπο διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου και μείωσης της απομόνωσης.

Τα ζώα προσφέρουν μια άνευ όρων αγάπη, που δρα θετικά στην ψυχολογική κατάσταση του ατόμου, καθώς όλοι έχουμε ανάγκη από μια τέτοια αγάπη, όπου θα νιώθουμε εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι προσωπική επιλογή και θα πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή που θα εξασφαλίζει όχι μόνο οφέλη για το άτομο, αλλά και καλές συνθήκες για το ζώο. Αυτό σημαίνει πως από την αρχή το άτομο θα πρέπει να γνωρίζει τις ευθύνες που έχει απέναντι στο ζώο και την ικανοποιητική μεταχείρισή του.

http://papadopsixologos.blogspot.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...