9 Φεβ 2015

5+1 Tips για να μάθει πρωτού πάει σχολείο


Γρήγορες, εύκολες και διασκεδαστικές ιδέες για να μάθουν τα παιδιά μας τα βασικά πριν πάνε στο σχολείο. Αφήστε τη φαντασία σας και παίξτε μαζί τους για να μάθουν και να αγαπήσουν όλα όσα θα συναντήσουν στο σχολείο, πρωτού πάνε στον σχολείο...


Μαθηματικά στα γρήγορα. Εκμεταλευτείτε εποικοδομητικά τον χρόνο στην κουζίνα: βάλτε το παιδί να καθήσει δίπλα σας και μετρήστε μαζί τα κομμάτια που κόβετε, τις κουταλιές το λάδι που βάζετε στο φαγητό, τα πιρούνια και τα πιάτα, την ώρα που στρώνετε τραπέζι. Αντίστοιχα μπορείτε να κάνετε το πιτσιρίκι βοηθό σας και σε άλλες δουλειές εισάγωντας το μέτρημα, όπως το να μετρά τα μανταλάκια την ώρα που απλώνετε τα ρούχα. Αφήστε το να βάζει εκείνο τα μανταλάκια στο σχοινί για να ενισχυθεί και η λεπτή του κινητικότητα.

Χρώματα & Σχήματα. Ζητήστε του να ψάξει για ένα συγκεκριμένο χρώμα. «Φέρε μου όλα τα κόκκινα φρούτα», για παράδειγμα, ή «Βρες όλες τις μπλούζες σου, που έχουν κόκκινο χρώμα». Όχι μόνο θα μάθει να αναγνωρίζει και να κατηγοριοποιεί, αλλά το βάζετε στη διαδικασία να εξερευνεί και να δοκιμάζει. Αντίστοιχα ζητήστε του να βρεί αντικείμενα που μοιάζουν με κύκλο, κ.λ.π. Παίξτε επίσης με δακτυλομπογιές, ανακατέψτε χρώματα και φτιάξτε τα βασικά σχήματα.

Για να αγαπήσει το διάβασμα. Ξεκινήστε πολύ πριν πάνε στο σχολείο, όχι για να μάθουν ανάγνωση, αλλά για να δείχνουν ενδιαφέρον για τα βιβλία. Υπάρχουν δεκάδες βιβλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας ακόμα και για τους πρώτους μήνες ζωής τους. Βιβλία μαλακά για να εξοικιωθούν με ποικίλα απτικά ερεθίσματα, βιβλία που όταν τα ανοίγεις σχηματίζονται τρισδιάστατοι πύργοι, βιβλία με ήχους ζώων, βιβλία με σχήματα και χρώματα, βιβλία με ότι μπορείς να φανταστείς για να μάθει, να φανταστεί και να ταξιδέψει!

Ελάτε κοντά στη φύση. Κάθε φορά, που έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μαζί τους μία βόλτα έξω από τα κτίρια και την πόλη, εξερευνήστε τα φυτά, τα ζώα, τη θάλασσα, την αμμουδιά. Δείξτε του πως να τα παρατηρήσει μέσα από έναν μεγενθυντικό φακό, θα ενθουσιαστεί! Μαζέψτε φύλλα και υλικά για κατασκευές, βότσαλα για να τα ζωγραφίσετε, χαράξτε στην άμμο σχήματα, γράμματα και αριθμούς. 

Κατηγοριοποίηση. Βάλτε σε ένα μεγάλο καλάθι αντικείμενα από διάφορα δωμάτια του σπιτιού (π.χ βούρτσα, οδοντόκρεμα, μαχαίρι, μολύβι, πετσέτα, μαξιλαροθήκη κ.λ.π.) και ζητήστε του να τα ξεχωρίσει και να ονοματίσει σε ποιό δωμάτιο τα συναντάμε.

Μαθαίνοντας τον χρόνο. Χρησιμοποιήστε στις δραστηριότητες και τα παιχνίδια σας μια κλεψύδρα ή το ρολογάκι-χρονόμετρο που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Δημιουργήστε πρόκληση λέγοντας για παράδειγμα "μπορείς να μαζέψεις τα τουβλάκια σου πρωτού τελειώσει ο χρόνος;" ή μάθετέ του να περιμένει λέγοντάς του "θα έρθω να ζωγραφίσουμε, μόλις χτυπήσει το ρολογάκι". Έτσι το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται την έννοια του χρόνου, γιατί κακά τα ψέματα όταν λέμε σε ένα παιδί "έρχομαι σε λίγο" δεν του λέει τίποτα!


Και μην ξεχνάτε πως η καλύτερη μάθηση έρχεται μέσα από το παιχνίδι!

Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...