16 Φεβ 2015

Πώς οι γονείς ίσως ενισχύουν άσχημη συμπεριφορά των παιδιών

Όλοι οι γονείς εκνευρίζονται και προσπαθούν να διορθώσουν τα παιδιά τους όταν παραφέρονται ή όταν είναι ανυπάκουα, ωστόσο πολλές φορές είναι οι ίδιοι που, άθελα τους, ενισχύουν αυτήν την αρνητική συμπεριφορά. Ας δούμε με ποιους τρόπους:
   Δεν δείχνουν προσοχή. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα, μόνο και μόνο για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Ένας γονιός απόμακρος ή συνεχώς απασχολημένος με τα δικά του θέματα μπορεί να είναι η αιτία της αρνητικής συμπεριφοράς του παιδιού του.


   Δεν δείχνουν συμπόνια. Αν η πρώτη σας αντίδραση σε κάτι που κάνει ή λέει το παιδί σας είναι να γελάσετε κοροϊδευτικά ή να κάνετε κάποιο ειρωνικό σχόλιο, που εσείς το θεωρείτε απλά χιούμορ, τότε το πιο πιθανό είναι να κάνετε το μικρό σας να θυμώσει και να συμπεριφερθεί άσχημα.


   Άλλα λένε και άλλα πράττουν. Τα παιδιά μαθαίνουν αντιγράφοντας κυρίως τις συμπεριφορές που βλέπουν. Αν φωνάζετε, αν είστε αγενείς ή αν βρίζετε, μην απορείτε γιατί το παιδί σας κάνει το ίδιο, ακόμα και αν του έχετε πει εκατό φορές ότι αυτό δεν είναι σωστό.


  Καυχιούνται όταν τα παιδιά τους γίνονται βίαια. Όταν το παιδί σας σάς ακούσει να λέτε με περηφάνια πώς, για παράδειγμα, κατάφερε με τσαμπουκά να πάρει τη σειρά ενός αλλού παιδιού στην παιδική χαρά, τότε σίγουρα θα το ξανακάνει. Άλλο πράγμα είναι να έχετε ένα παιδί δυναμικό που διεκδικεί τα δικαιώματα του και άλλο να μεγαλώνετε έναν μικρό νταή.


   Βιντεοσκοπούν τα παιδιά τους. Τα τελευταία χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με χιλιάδες βιντεάκια παιδιών που έχουν εκρήξεις θυμού, που κλαίνε ή που παραφέρονται, όταν δεν γίνεται αυτό που θέλουν κλπ. Αυτά τα βίντεο τα έχουν τραβήξει οι ίδιοι οι γονείς και ειλικρινά δεν είναι ούτε αστείο, ούτε πρέπον.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...