4 Φεβ 2015

Επιλέγοντας δώρο για παιδί με αυτισμό

Η επιλογή ενός παιχνιδιού σε ένα παιδί με αυτισμό ή σύνδρομο Asperger, αποτελεί πρόκληση. 
Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί του site http://www.nationalautismresources.com, βάσει των ερωτήσεων που δέχονται κάθε χρόνο, έφτιαξαν έναν οδηγό προκειμένου να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα κατάλληλα δώρα και να ανταποκριθείτε ιδανικά στις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες αυτών των παιδιών.

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν όταν επιλέγετε δώρο για παιδί με αυτισμό ή σύνδρομο Asperger:

Έχετε στο νού σας περισσότερο τις ικανότητες αυτού του παιδιού παρά την ηλικία του. Keep in mind an autistic person’s developmental ability rather than age. Εάν το παιδί με αυτισμό έχει κάποιου είδους καθυστέρηση στη γλώσσα ή στις κοινωνικές δεξιότητες, αναζητήστε παιχνίδια που να βοηθούν το επίπεδο ικανότητάς τους σε αυτούς τους τομείς ώστε να ενθαρρύνουν την ανάπτυξή του.
Άλλο ένας είδος δώρου που μπορείτε να σκεφτείτε να δώσετε σε ένα παιδί με αυτισμό είναι κάτι που να ηρεμεί το παιδί. Η ελαφριά δόνηση είναι πολύ χαλαρωτική για πολλά παιδιά και εφήβους με αυτισμό και υπάρχουν πολλά παιχνίδια που δονούνται στην αγορά, όπως μπάλες με δόνηση, συσκευές μασάζ με δόνηση, ζωάκια που δονούνται κλπ. Οι  αργές επαναλαμβανόμενες κινήσεις είναι επίσης πολύ χαλαρωτικές και μπορείτε να τις βρείτε σε πολλά είδη όπως σε λάμπες με κίνηση, σε πάνελ με άμμο και άλλα. Τα αντικείμενα στάθμισης είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή, λίγο πιο δαπανηρή, αλλά ανθεκτική στο χρόνο. Ένα γιλέκο ή μία κουβέρτα στάθμισης είναι πολύ δημοφιλή δώρα για παιδιά και εφήβους που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Δώρα και παιχνίδια που συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών ή των εφήβων με αυτισμό
    Παιχνίδια ή είδη που απαιτούν συντονισμό χεριού-ματιού
    Παιχνίδια ή είδη δράση-αντίδραση
    Παιχνίδια ή είδη κοινωνικών ή γλωσσικών δεξιοτήτων
    Παιχνίδια ή είδη με αισθητήρες
    Μπαλάκια άγχους ή παιχνίδια που κινούνται νευρικά
    Παιχνίδια δράσης και κίνησης


Αισθητηριακές ανάγκες

Πολλά αυτιστικά παιδιά ή αυτιστικοί ενήλικες ή έφηβοι, απολαμβάνουν παιχνίδια ή προιόντα με αισθητήρες.
Είναι το παιδί στο οποίο προορίζεται το δώρο, οπτικά προσανατολισμένο; Τότε ενδιαφέρουσες επιλογές δώρων είναι τα πάνελ άμμου ή οι κλεψύδρες.  Πρόκειται για παιδί που ψάχνει να αγγίξει πολλά πράγματα; Τότε τι θα λέγατε για δώρα που ενισχύουν την αφή; Πλαστελίνη, πηλός, πάζλ με ζωάκια είναι καλές επιλογές ειδικά όταν αυτά είναι στέρεα και ενδιαφέροντα στο μάτι ή στο παιχνίδι.

Δώρα που βοηθούν την γλωσσική ανάπτυξη

Οι γλωσσικές και επικοινωνιακές προκλήσεις είναι κοινές ανάμεσα σε παιδιά με αυτισμό κι έτσι μπορείτε σε site του εξωτερικού , να βρείτε κάρτες που απεικονίζουν διάφορα συναισθήματα. Από την άλλη το παιδί με γλωσσική καθυστέρηση που αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους συνομήλικους, θα βοηθηθεί αρκετά με κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων.

Δώρα που βοηθούν τις κοινωνικές δεξιότητες

Ένα σύμπτωμα του αυτισμού είναι οι καθυστερημένες ή ελλιπείς κοινωνικές δεξιότητες. Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι με αυτισμό, μπορούν να μάθουν τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες κάνοντας πρακτική. Μερικές καλές επιλογές δώρου που θα βοηθήσουν αυτές τις δεξιότητες του αυτιστικού παιδιού, είναι τα παιχνίδια δράσης-αντίδρασης τα οποία θα χρησιμοποιήσει μαζί με κάποιον άλλον συνομήλικό του. Τέτοια παιχνίδια είναι όσα έχουν κουμπιά που τα πατάς και κάνουν θορύβους ή κίνηση και η επιλογή τους είναι ιδανική επειδή το παιδί αλληλεπιδρά άμεσα με αυτά άρα επιβραβεύεται.

Τα παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό να αναγνωρίζουν ή να συμπάσχουν με τους άλλους είναι επίσης μια καλή επιλογή. Τέτοια παιχνίδια είναι τα επιτραπέζια τύπου «Μάντεψε ποιος».

Μία ακόμη σημαντική ικανότητα που πρέπει να καλλιεργήσει και να μάθει ένα παιδί με αυτισμό, είναι το να παραμένει σε μία συζήτηση. Τα παιχνίδια με κάρτες ερωτήσεων, βοηθούν το παιδί να μένει στη κουβέντα και να τη διατηρεί με τον συνομιλητή του. Η επιλογή ενός βιβλίου που να προωθεί τις κοινωνικές δεξιότητες είναι επίσης μια εξαιρετική λύση αλλά καλό είναι πρώτα να συνεννοηθείτε για τον τίτλο με τους γονείς του παιδιού που σαν πιο καταρτισμένοι στο θέμα, γνωρίζουν καλύτερα τι πρέπει να πάρετε.

Συγκεκριμένα ενδιαφέροντα

Όταν επιλέγετε δώρο για ένα αυτιστικό παιδί, και για να μην παιδεύεστε με πολύπλοκα ή εξεζητημένα παιχνίδια, σκεφτείτε κάτι απλό που θα σκεφτόσασταν και για οποιοδήποτε άλλο παιδί χωρίς αυτισμό: Τί του αρέσει; Τρελαίνεται για ένα συγκεκριμένο θέμα; Τότε μπορείτε να αναζητήσετε κάτι σύμφωνα με τα γούστα του. Εάν για παράδειγμα του αρέσουν οι δεινόσαυροι, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα μπορείτε να αναζητήσετε κάποιο παιχνίδι, βιβλίο ή πάζλ με το θέμα που του αρέσει και αν φαίνεται ενδιαφέρον στο μάτι ή πρέπει να χρησιμοποιήσει τα χέρια και τα δάχτυλά του για να παίξει με αυτό, ακόμη καλύτερα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...