4 Φεβ 2015

Γιατί να γράψω το παιδί μου στο ωδείο πριν τα 14;

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου πριν από τα 14 έτη της ζωής του παιδιού μπορεί να αυξήσει κατά 20% τη λειτουργία του εγκεφάλου στη μετέπειτα ζωή του, όπως αποκάλυψε πρόσφατα σημαντική μελέτη. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν ορισμένη μουσική εκπαίδευση στα νιάτα τους, μπορούσαν κατά 20% πιο γρήγορα να αναγνωρίσουν λεκτικούς ήχους από τους συνομηλίκους που δεν είχαν λάβει ανάλογη εκπαίδευση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Έρευνας Rotman στον Καναδά, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Neuroscience, αποκάλυψαν ότι η παρακολούθηση μαθημάτων για την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου πριν την ηλικία των 14 ετών και η συνεχής εξάσκηση για μια δεκαετία φαίνεται ότι βελτιώνουν τις βασικές περιοχές του εγκεφάλου που υποστηρίζουν την αναγνώριση της ομιλίας.

«Οι μουσικές δραστηριότητες αποτελούν μια ελκυστική μορφή γνωστικής κατάρτισης του εγκεφάλου και τώρα διαπιστώνουμε την ισχυρή απόδειξη της πλαστικότητας του εγκεφάλου από τη μουσική εκπαίδευση όχι μόνο σε νεότερους εγκεφάλους, αλλά και σε μεγαλύτερους σε ηλικία», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Gavin Bidelman και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις.

Με άλλα λόγια, τα τελευταία ευρήματα έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες αποδείξεις ότι η μουσική εκπαίδευση δεν παρέχει μόνο στους νέους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους μια γνωστική ώθηση, αλλά οι νευρικές βελτιώσεις εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής, όταν ο εγκέφαλος αρχίζει να εξασθενεί και χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της μουσικής διδασκαλίας στα σχολεία και σε κέντρα αποκατάστασης για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...