25 Ιουν 2015

Ο όρος »ΑμεΑ» αλλάζει και γίνεται »Άνθρωποι με αναπηρία»

Πηγή εικόνας: https://left.gr

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η εξέταση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για πολύ ουσιαστική συζήτηση και τόνισε ότι έγινε προσεκτική καταγραφή των προτάσεων, οι οποίες «θα μελετηθούν διεξοδικά από το υπουργείο προκειμένου να τις αξιοποιήσουμε». Όπως ανέφερε, όπου χρειαστεί θα γίνουν νομοτεχνικές διορθώσεις ή τροπολογίες. Θετικός ήταν ο κ. Στρατούλης για το θέμα των ΚΕΠ (να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν εκεί αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα) ενώ, όπως σημείωσε, ο τίτλος θα αλλάξει και ο όρος «ΑμεΑ» θα αντικατασταθεί, όπως του ζητήθηκε, από τον όρο «άνθρωποι με αναπηρία».

Σχετικά με τον ΟΑΕΕ είπε ότι «κάναμε μια γενναία ρύθμιση για τους οφειλέτες που δεν μπορούσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους» και σημείωσε ότι μέχρι τώρα είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι «αν δεν φύγουμε από τις πολιτικές της λιτότητας και της καταστροφής οριστική λύση για τον ΟΑΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει».

Τέλος, ο κ. Στρατούλης σημείωσε ότι αναμένουμε από τα κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο να το ψηφίσουν κιόλας, εκτός από τη ΝΔ που αποχώρησε, καθώς, όπως είπε, είναι κατά της κατάργησης μνημονιακών νόμων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Γρηγόρης Λεοντόπουλος εστίασε στη σημασία που έχει η ρύθμιση σχετικά με το θέμα των συντάξεων των υπερήλικων. Επιπλέον, έθεσε και το ζήτημα της συμμετοχής εκπροσώπου της ΕΣΑμεΑ στα ΔΣ των οργανισμών, με τον αναπληρωτή υπουργό να του απαντά ότι αυτό είναι μέσα στο νομοσχέδιο, η ΕΣΑμεΑ θα μπει στο ΔΣ του ΙΚΑ.

Η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Βιβή Τσαβαλιά ευχαρίστησε τον κ. Στρατούλη και την κυβέρνηση για την προώθηση αυτών των θεμάτων. «Δεν είμαστε «τα ΑμεΑ» αλλά «οι άνθρωποι με αναπηρία» και έτσι θέλουμε να καταγραφόμαστε και στα δημόσια έγγραφα», τόνισε η κυρία Τσαβαλιά. Επιπλέον έθεσε το θέμα να γίνονται αιτήσεις για προνοιακά επιδόματα όχι μόνο στο Δήμο κατοικίας του αιτούντος αλλά και στα ΚΕΠ.

Το μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων Νεφρού, Κωνσταντίνα Γούλιου, επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα των ΚΕΠ και ζήτησε ο έλεγχος να γίνεται άμεσα – και μετά να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά η ενημέρωση των ΚΕ.Π.Α και των ενδιαφερομένων.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Ασθενών με Χρόνιες Παθήσεις, Λέτα Βασιλοπούλου ζήτησε μέριμνα για την επαγγελματική απασχόληση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις (άδειες, κίνητρα σε εργοδότες κλπ). Επιπλέον σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την ασφαλιστική κάλυψη για τις μητέρες που φροντίζουν άρρωστα παιδιά (με χρόνιες παθήσεις), όπως και για παιδιά που φροντίζουν άρρωστους γονείς (αυτασφάλιση με εργόσημο).

Ο πρόεδρος Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, Δημήτρης Κοντοπίδης τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ρύθμισης για τα ΚΕΠ και επισήμανε ότι σε όλες αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει να διασφαλίζεται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των αιτούντων. Μιλώντας γενικότερα σχετικά με τα ζητήματα των ανθρώπων με αναπηρία ή με κάποια χρόνια πάθηση τόνισε ότι «χρειάζονται κίνητρα για να μπορούμε να συμμετάσχουμε και εμείς ισότιμα».

Εξάλλου, θετικοί ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίστηκαν η πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Παναγιώτα Αντωνοπούλου και ο πρόεδρος του ΟΓΑ, Θανάσης Μπακαλέξης.

Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις γενικότερες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά θέματα, ενώ σε σχέση με το νομοσχέδιο σημείωσε ότι συμφωνεί για την απλή αναλογική στις διαδικασίες των οργανώσεων των συνταξιούχων.

Ο πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας, Νικόλαος Μουλινός επισήμανε ότι τα θέματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους κομμουνιστές, όπως είπε, (έκανε και προσωπική αναφορά στον κ. Κουμπούρη) ή κάποια άλλη παράταξη αλλά όποιον θέλει να εργαστεί για τα θέματα αυτά .

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού, Παναγιώτης Ψυχάρης μίλησε θετικά για το νομοσχέδιο σημειώνοντας ότι θα λύσει κάποιες παθογένειες του παρελθόντος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...