31 Ιουλ 2015

Ευαισθησία σε άλλο επίπεδο



Πρόσφατα διαβάσαμε την είδηση και δυσκολευτήκαμε να την πιστέψουμε. 

Μεγάλη αλυσίδα κινηματογράφων στις ΗΠΑ αποφάσισε να προβάλει ταινίες με τρόπο φιλικό για παιδιά με αυτισμό. 

Κάτι που είναι τόσο απλό να γίνει, δίχως κόστος για την εταιρεία και όμως έχει μεγάλη διαφορά για τα παιδιά και τους γονείς τους.


Πρώτα απ’ όλα, στις συγκεκριμένες προβολές δεν προβάλλονται τρέιλερ από άλλες ταινίες. Κανείς δεν θέλει να πάει να δει με το παιδί του μία ταινία κινουμένων σχεδίων και η προβολή ν’ αρχίζει με σκηνές από τρία έργα θρίλερ ή σκηνές βίας. 

Ακόμα όμως κι αν δεν πρόκειται για θρίλερ, ο πολύ δυνατός ήχος, οι απότομες εναλλαγές στην ένταση του ήχου και του φωτισμού αρκούν για να πυροδοτήσουν μία κρίση σε κάποιο παιδί. Γι’ αυτό, στις ειδικές προβολές η ένταση του ήχου είναι μειωμένη κι ας χάνονται κάποια από τα πλεονεκτήματα του Dolby Surround.

Επιπλέον, τα φώτα δεν σβήνουν εντελώς, καθόλη τη διάρκεια της προβολής. 

Τέλος, υπάρχει ειδικό δωμάτιο για τα παιδιά που επιθυμούν ν’ απομονωθούν για λίγο από τον περιβάλλοντα χώρο και να ηρεμήσουν.

Ίσως το κυριότερο όλων είναι ότι οι προβολές αυτές απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό που γνωρίζει από παρόμοιες καταστάσεις και διαθέτει αυξημένο δείκτη κατανόησης. Δεν πρόκειται λοιπόν να κατακρίνει, να στραβοκοιτάξει, να σχολιάσει ή να κάνει οτιδήποτε άλλο που θα φέρει σε δύσκολη θέση κάποιο παιδί ή τους γονείς του.


Μπράβο! και πάλι Μπράβο θα συμπληρώσω! Άντε και στους δικούς μας κινηματογράφους....
Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...