20 Ιουν 2016

ΕΚΤΥΠΩΣΤΕ 9 κάρτες με πόζες για τον κινητικό σχεδιασμό

Κάρτες, κάρτες, κάρτες.....
 
Συχνά τα παιδιά ακούνε πως θα παίξουν με κάρτες και δυσανασχετούν... και αυτό γιατί έχουν μάθει να παίζουν με κάρτες ιστορίας, αλληλουχίας, διαφορών και γενικά κάρτες για τις οποίες πρέπει κάτι να πουν...

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι με τις κάρτες υπάρχει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά!! Αυτές τις κάρτες θα τις χρειαστούν στο παιχνίδι που τους έχουμε οργανώσει ή έχουν επιλέξει με στόχο να αντιγράψουν με το σώμα τους τη ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ που βλέπουν να εκτελεί το παιδί στην εικόνα.

Τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε ένα κινητικό παιχνίδι, στο οποίο καλούνται να αντιγράψουν με ακρίβεια την κίνηση που αποτυπώνει το παιδί της κάρτας. Με την εμπλοκή τους σε τέτοιου είδους δραστηριότητες ενισχύουν ευχάριστα δεξιότητες κινητικού σχεδιασμού, αμφίπλευρου συντονισμού, χιασμού της μέσης γραμμής του σώματος, ισορροπίας, ακολουθίας οδηγιών, καθώς και σωματικής ενημερότητας. Όση περισσότερη ώρα καταφέρει να παραμείνει στη στάση που βλέπει στην κάρτα τόσο το καλύτερο!!

ΙΔΕΕΣ

Μπορείτε να εισάγετε τις κάρτες σε ένα παιχνίδι με σταθμούς και εμπόδια ή να τις χρησιμοποιήσετε μόνες τους. 

Δείξτε μια κάρτα στο παιδί, ζητήστε του να αντιγράψει τη στάση του σώματος που βλέπει και να παραμείνει σε αυτή μέχρι να αλλάξετε την κάρτα. Ο ρυθμός που θα αλλάζετε τις κάρτες εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως οι ικανότητες/δυσκολίες του παιδιού. 

Στην περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες και για την ανάπτυξη της περιγραφής, των εννοιών κ.λπ μπορείτε να εμπλουτίσετε το παιχνίδι τους με έναν παραπάνω σταθμό στη διαδρομή τους (π.χ. στη διαδρομή το παιδί συναντάει ένα σταθμό - βραχάκι ισορροπίας, στο οποίο ανεβαίνει και περιγράφει ό,τι του έχει ζητηθεί, αφού ολοκληρώσει συνεχίζει τη διαδρομή του) ή κατά τη διάρκεια της παραμονής σε μια πόζα του τίθονται κάποιες ερωτήσεις σε σχέση με αυτό που βλέπει στην κάρτα. 


Μπορείτε να εκτυπώσετε τις κάρτες από τον παρακάτω σύνδεσμο: 


καλό παιχνίδι!


Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...