6 Σεπ 2011

Ο αυτισμός επαναλαμβάνεται!

Μια έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τον αμερικάνικο οργανισμό Autism Speaks αποκάλυψε ότι τα αδέλφια με αυτισμό είναι ένα ενδεχόμενο πολύ πιο πιθανό απ' ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Οι γονείς που έχουν ήδη ένα παιδί με αυτισμό δικαιολογημένα ανησυχούν για το ενδεχόμενο και τα επόμενα παιδιά τους να είναι αυτιστικά. Η νέα αυτή έρευνα επιβεβαιώνει αυτό το φόβο και τονίζει τη μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για τα παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία "υψηλού κινδύνου".
Η έρευνα του οργανισμού Autism Speaks είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο είδος της. Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Pediatrics. Συνολικά, οι ερευνητές μελέτησαν 664 περιπτώσεις παιδιών που είχαν τουλάχιστον ένα ή περισσότερα μεγαλύτερα αδέρφια με κάποια από τις διαταραχές που εντάσσονται στο φάσμα του αυτισμού. Τα παιδιά αυτά επελέγησαν σε πολύ μικρή ηλικία (τα 2/3 από αυτά πριν τους έξι μήνες), ώστε να μην είναι ακόμα εμφανή οποιαδήποτε συμπτώματα σχετικά με τον αυτισμό.
Τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι σε οικογένειες με ένα ή περισσότερα αυτιστικά παιδιά, υπάρχουν 20% πιθανότητες και το επόμενο παιδί να είναι αυτιστικό. Μέχρι σήμερα, εκτιμούσαμε το ποσοστό αυτό σε 3-10%. Τα ποσοστά ήταν πολύ υψηλότερα για τα αγόρια (25%), απ' ότι για τα κορίτσια (11%). Σε οικογένειες με πάνω από ένα αυτιστικά παιδιά, η πιθανότητα το επόμενο παιδί να είναι αυτιστικό ανέρχεται σε 33%. Η βαρύτητα της κατάστασης του μεγαλύτερου αυτιστικού παιδιού, δεν επηρέασε την πιθανότητα αυτισμού στο νεαρότερο παιδί. Το ίδιο ισχύει και για άλλους παράγοντες όπως η ηλικία των γονέων και η εθνικότητα.

Πηγή: www.autismspeaks.org

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...