12 Σεπ 2011

Το ροχαλητό στα παιδιά

Ο Δρ. Αντώνιος Παπαβασιλείου, Χειρουργός - Ωτορινολαρυγγολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα αίτια που δημιουργούν το ροχαλητό στα μικρά παιδιά και πως μπορεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Το ροχαλητό στα παιδιά μπορεί κάποιες φορές να φαίνεται χαριτωμένο ή και αστείο, όμως όταν είναι συνεχές και επίμονο, μπορεί να είναι αιτία σοβαρών προβλημάτων όπως η νυκτερινή ενούρηση, οι μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο και οι διαταραχές συμπεριφοράς.
Στη πραγματικότητα μπορεί, μερικές φορές, σε κάποια παιδιά με ανώμαλο ύπνο και έντονο ροχαλητό, να διαγιγνώσκεται λανθασμένα ότι πάσχουν από σύνδρομο μειωμένης προσοχής και υπερδραστηριότητας, ενώ το μόνο που χρειάζονται είναι ένας καλός ύπνος.
Τι προκαλεί το ροχαλητό στα παιδιά;

Τρία πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ροχαλητό στα παιδιά:

α. Ανατομικές ανωμαλίες που υπάρχουν από τη γέννηση του παιδιού, όπως ατρησία χοανών, μικρές γνάθοι ή στενός αεραγωγός στη περιοχή μύτης, φάρυγγος, στόματος και γλώσσας.

β. Η πιθανότητα τα νεύρα και οι μύες της περιοχής ρινο-στοματο-φάρυγγος να μην συνεργάζονται αρμονικά και συνεπώς να μην ανοίγουν επαρκώς τον αεραγωγό κατά την αναπνοή.

γ. Η πιο συχνή αιτία όμως είναι η υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Πόσο συχνό είναι το ροχαλητό στα παιδιά;
Είναι μια σχετικά συχνή πάθηση. Υπολογίζεται ότι το 12-13% των παιδιών ηλικίας 1-9 ετών ροχαλίζει σχεδόν καθημερινά ή το λιγότερο 3-4 βραδιές την εβδομάδα και το 2-3% από αυτά πάσχουν από υπνική άπνοια. Ο θόρυβος του ροχαλητού είναι τόσο έντονος που πάντα γίνεται αντιληπτός από τους γονείς. Ευκαιριακό, προσωρινό ροχαλητό μπορεί να παρουσιάσουν όλα τα παιδιά, μετά από κρυολογήματα, φλεγμονές ή αλλεργικές παθήσεις της μύτης και του στοματοφάρυγγα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα.
 Γιατί οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν για το επίμονο ροχαλητό των παιδιών τους;

Οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν ότι το επίμονο ροχαλητό και η ενδεχόμενη άπνοια διαταράσσουν τη ποιότητα του ύπνου και είναι συνδεδεμένα με άλλες κρυφές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού και να οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς, καρδιάς και πνευμόνων.

Ποίοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για υπνική άπνοια στα παιδιά;

Η παχυσαρκία είναι κύριος προδιαθετικός παράγοντας. Μικρότερο ρόλο παίζουν η κληρονομικότητα, το σύνδρομο Down, διάφορες νευρομυικές παθήσεις και οι αλλεργικές καταστάσεις, λόγω του οιδήματος του βλεννογόνου του ρινοφάρυγγα που προκαλούν και της επακόλουθης υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Τα ασθματικά επίσης παιδιά, όπως και εκείνα των οποίων οι γονείς καπνίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες νόσησης από υπνική άπνοια.
 Ποιες είναι οι συνέπειες της υπνικής άπνοιας στα παιδιά;
Τα παιδιά ξυπνούν κουρασμένα, έχουν αδυναμία συγκέντρωσης και μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο και πολλές φορές αντιδρούν στην έλλειψη κανονικού ύπνου με εκνευρισμούς και υπερδραστηριότητες. Κάποια απ’ αυτά παρουσιάζουν νυκτερινή ενούρηση και μπορεί να βλέπουν εφιάλτες στο διαταραγμένο ύπνο τους. Μελέτες σε παιδιά και πειραματικές εργασίες σε ζώα έχουν δείξει απώλειες νευρικών κυττάρων στους πάσχοντας από υπνική άπνοια, τάση παχυσαρκίας, διαταραχες ανάπτυξης του εγκεφάλου και προδιάθεση για υπέρταση στην ενήλικη ζωή τους.Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς τα παιδιά των οποίων ροχαλίζουν σταθερά και / η παρουσιάζουν διακοπές της αναπνοής η συχνές αφυπνίσεις στη διάρκεια του ύπνου τους;

Πρώτα να συνειδητοποιήσουν ότι το ροχαλητό δεν είναι κάτι το τελείως αθώο και ακίνδυνο. Και μετά αν το παιδί τους:
• Έχει ανήσυχο ύπνο

• Είναι κουρασμένο το πρωί

• Είναι υπερδραστήριο

• Έχει νυκτερινή ενούρηση

• Πρωινούς πονοκεφάλους

• Νυκτερινούς εφιάλτες και διακοπές της αναπνοής στον ύπνο

• Καθυστέρηση της ανάπτυξής

• Κακή ανάπτυξη ομιλίας

• Μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές συμπεριφοράς … επί πλέον του ότι ροχαλίζουν…

Τότε είναι απαραίτητο να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...