13 Οκτ 2011

Γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση;

Και να που γυρίσαμε στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία, και μαζί τους ήρθαν ξανά οι απανταχού ιώσεις.

Μία από τις πολλές, κλασικές πλέον, ιώσεις είναι και η γαστρεντερίτιδα, ή αλλιώς «γρίπη του στομαχιού».
Η Μπάρμπαρα Φρανκόνφσκι, καθηγητής της Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Βερμόντ δηλώνει σχετικά: «Δυστυχώς η γαστρεντερίτιδες δεν είναι γρίπες από τις οποίες μπορείτε να προσταυτείτε εφόσον λαμβάνετε το εμβόλιο της γρίπης».

Στην πραγματικότητα, το γαστρεντερικό μας σύστημα προσβάλεται από μία σειρά ιών, που προκαλούν ναυτία, εμετό και διάρροια.

Οι κύριοι ένοχοι είναι οι ροταϊοί, που είναι συχνότεροι του χειμερινούς μήνες και αδενοϊοί , που απαντώνται το καλοκαίρι ή την άνοιξη.

Η δόκτωρ Φρανκόφσκι εξηγεί ότι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά φαίνονται πιο ευπαθή στις γαστρεντερίτιδες είναι γιατί υπάρχουν πολλοί ιοί που μπορεί να τα προσβάλλουν.

Το θετικό είναι ότι στα περισσότερα παιδιά μία γαστρεντερίτιδα δεν είναι μία σοβαρή ασθένεια και περνάει όταν κάνει τον κύκλο της.

Ωστόσο, το ερώτημα που γεννάται τις περισσότερες φορές στους γονείς είναι το πώς γίνεται να ξεχωρίσουν μία γαστρεντερίτιδα από μία τροφική δηλητηρίασης.

«Μερικά παιδιά θα έχουν μόνο μια στομαχόπονο και μειωμένη όρεξη, κάποια θα έχουν μόνο εμετό ή διάρροια, και κάποια άλλα θα κάνουν και πυρετό. Μάλιστα, μπορεί να εμφανίζουν και όλα τα παραπάνω συμπτώματα μαζί. Οι τροφικές δηλητηριάσεις χτυπούν συνήθως αρκετά γρήγορα μετά από το φαγητό, εξαιτίας του οποίου προκλήθηκε η δηλητηρίαση, και μολονότι μπορεί να έχουν πυρετό, περνάνε τελικά πιο γρήγορα από τις γαστρεντερίτιδες» εξηγεί η Φρανκόνφσκι.

Όπως και να χει, εσείς θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εξηγώντας με λεπτομέρεια τα συμπτώματα και να αναζητήσετε την καλύτερη θεραπεία για την περίπτωση του παιδιού σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...