21 Οκτ 2011

Η επεμβατική θεραπεία της επιληψίας


Αποτελεσματική αποδεικνύεται η επεμβατική θεραπεία της επιληψίας καθώς, όπως έδειξε μακροχρόνια μελέτη, επιφυλάσσει σημαντική μείωση των επιληπτικών κρίσεων στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση.

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μετά το χειρουργείο το 82% των ασθενών δεν εμφάνισε καμία επιληπτική κρίση ύστερα από ένα χρόνο, το 52% μετά από πέντε χρόνια και το 47% μετά από δέκα χρόνια.

«Η επέμβαση πρέπει να θεωρείται ως εναλλακτική λύση για τις περιπτώσεις όπου οι επιληπτικές κρίσεις δεν ελέγχονται με φαρμακευτική αγωγή» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Ντάνκαν, του Εθνικού Νοσοκομείου Νευροχειρουργικής στο University College London. Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ύστερα από την παρακολούθηση 615 ασθενών για δεκαεννέα χρόνια μετά το χειρουργείο.

Η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή που επηρεάζει πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προκαλεί επαναλαμβανόμενες κρίσεις, στις οποίες τα εγκεφαλικά κύτταρα αποστέλλουν λάθος μηνύματα, προκαλώντας πολλές φορές ισχυρούς μυϊκούς σπασμούς και απώλεια των αισθήσεων.

Η επιληψία διακρίνεται σε εστιακή, όπου επηρεάζεται ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου, και γενικευμένη, όπου εμπλέκονται πολλές διάσπαρτες περιοχές. Η χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται για ασθενείς με γενικευμένη επιληψία, οι οποίοι δεν έχουν παρουσιάσει βελτίωση μετά τη χορήγηση δύο ή τριών διαφορετικών ειδών φαρμάκου. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...