29 Νοε 2011

Οδηγίες προς μικρούς τηλεθεατές…

Πολλοί γονείς ανησυχούν τόσο για τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους μπροστά στην τηλεόραση όσο και για τα προγράμματα που παρακολουθούν.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και προφυλάξτε το παιδί σας από τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί η τηλεόραση:

- Περιορίστε τις ώρες που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση σε μία ή το πολύ δύο ημερησίως.

- Μην επιτρέψετε τη τοποθέτηση τηλεόρασης στο δωμάτιο των παιδιών.

- Ελέγξτε τα προγράμματα που παρακολουθούν τα παιδιά και αποθαρρύνετέ τα από την παρακολούθηση βίαιων και ακατάλληλων προγραμμάτων.

- Παρακολουθήστε με ιδιαίτερη προσοχή τις παιδικές εκπομπές και τα μουσικά βίντεο, καθώς τα περισσότερα περιλαμβάνουν ακατάλληλα και βίαια θέματα.

- Παρακολουθείτε τηλεόραση μαζί με τα παιδιά και συζητάτε τις σκηνές βίας, εξηγώντας τους την πραγματικότητα.

- Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι η βία στην πραγματική ζωή έχει σαν αποτέλεσμα τον πόνο, τους τραυματισμούς και τον θάνατο, ότι φέρνει δυστυχία, δημιουργεί και δεν λύνει τα προβλήματα, και τέλος ότι οδηγεί στην τιμωρία και τη φυλακή. Εξηγήστε τους ότι οι ηθοποιοί δεν παθαίνουν τίποτα.

- Βοηθήστε τα να απομυθοποιήσουν τους τηλεοπτικούς ήρωες. Διδάξτε τα τους πραγματικούς ήρωες.

- Εξηγήστε τους τον ρόλο των διαφημίσεων.

- Ρωτάτε τα παιδιά πώς αισθάνονται ύστερα από την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και, αν διαπιστώσετε κακές επιρροές, προσπαθήστε να τις διορθώσετε με συζήτηση και απομυθοποίηση.

- Προσπαθήστε να έχετε, όσο γίνεται, λιγότερες ώρες ανοιχτή την τηλεόραση στο σπίτι.

- Διαβάζετε στα παιδιά βιβλία, ιδιαίτερα εκείνα που δεν περιέχουν εικόνες, ώστε να βοηθάτε τη διαδικασία σχηματισμού εντυπώσεων με τη νοητική διαδικασία.

- Ενθαρρύνετέ τα στη ζωοφιλία. Επιτρέψτε τους να έχουν ένα ζώο, αν αυτό είναι μέσα στις δυνατότητές σας, έτσι ώστε να έχουν και άλλες δραστηριότητες.

- Μην τους αγοράζετε ποτέ παιχνίδια που διαφημίζονται στην τηλεόραση, ιδιαίτερα τα πολεμικά και εκείνα που σχετίζονται με τη βία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...