12 Ιαν 2012

Τηλεόραση: Aπαραίτητο κομφόρ για το παιδικό δωμάτιο;

Ένα από τα συχνότερα λάθη των γονιών είναι το να εξοπλίζουν τα δωμάτια των παιδιών τους με τηλεόραση. Αν βρίσκεστε σε περίοδο που προβληματίζεστε για το αν πρέπει πραγματικά να υπάρχει η εν λόγω συσκευή στο παιδικό δωμάτιο, τα παρακάτω αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών σας βγάζουν από το δίλλημα.

Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει καταγραφεί ότι τα παιδιά ή έφηβοι που έχουν στο δωμάτιό τους τηλεόραση περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά της, αμελούν περισσότερο τις υποχρεώσεις και τα μαθήματά τους, ενώ περνούν λιγότερο χρόνο με τους φίλους τους και την οικογένειά τους.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά που παρακολουθούν αρκετή ώρα τηλεόραση στο δωμάτιό τους δεν τρέφονται αρκετά υγιεινά, χάνουν τα οικογενειακά γεύματα και επιλέγουν σνακ υψηλής θερμιδικής και χαμηλής θρεπτικής αξίας, ενώ αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη φυσική άσκηση.

Άλλες έρευνες, έδειξαν ότι τα παιδιά που περνούν αρκετό χρόνο στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή έχουν πιο χαλαρούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειάς τους και τους συνομηλίκους φίλους τους.

Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς, καθώς οι δραστηριότητες αυτές είναι εντελώς ατομικές και απομονώνουν το παιδί σε ένα εικονικό περιβάλλον. Ακόμη κι όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν στον υπολογιστή τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) για να επικοινωνούν με φίλους, η ποιότητα των κοινωνικών τους σχέσεων και δεξιοτήτων παραμένει χαμηλή και τα παιδιά δεν εξοικειώνονται στις σχέσεις πρόσωπο με πρόσωπο και στην ουσιαστική επικοινωνία με τους άλλους που περιλαμβάνει και τη φυσική τους παρουσία.

Οι ειδικοί και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνουν να μην υπάρχουν τηλεοράσεις στα παιδικά δωμάτια, ενώ ακόμη κι αν επιτρέψετε την τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο για περιόδους όπως είναι οι διακοπές, σκεφτείτε ότι θα είναι μετά εξαιρετικά δύσκολο να την απομακρύνετε χωρίς να δώσετε «μάχη»!

Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...