12 Ιαν 2012

Περιορίστε τις παιδικές αλλεργίες

Είναι δεδομένο ότι οι αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή μεταξύ της παιδικής, της εφηβικής και της ενήλικης ζωής του ανθρώπου, αλλά εμείς ως γονείς μπορούμε να πάρουμε κάποια μέτρα, ούτως ώστε να μειώσουμε, όσο μπορούμε και όσο τελικά είναι εφικτό, την πιθανότητα τα παιδιά μας να αναπτύξουν κάποιου είδους αλλεργίας.

Τα βήματα που μπορούμε να πάρουμε ώστε να μειώσουμε την έκθεση των μωρών και των νηπίων μας σε αλλεργιογόνα, δηλαδή ουσίες που προκαλούν αλλεργίες, είναι:

Μείωση της σκόνης: Η σκόνη είναι ένας σημαντικός αλλεργιογόνος παράγοντας, μια και σε αυτήν ευδοκιμούν τα ακάρεα. Αυτά είναι μικροσκοπικά όντα, σαν τις αράχνες, που κρύβονται σε υφάσματα, χαλιά, στρώματα, μαξιλάρια, κουβέρτες κλπ. Πρέπει να καθαρίζουμε τις επιφάνειες με υγρό πανί, και να βγάζουμε όλα τα κλινοσκεπάσματα, και γενικά τα υφάσματα που έχουμε σπίτι για να αεριστούν, ενώ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα πρέπει να χρησιμοποιούμε με σχολαστικότητα την ηλεκτρική σκούπα.

Stop στα λούτρινα: Τα λούτρινα, δηλαδή τα χνουδωτά ζωάκια και άλλου είδους κουκλάκια, καλό θα είναι να μη βρίσκονται στο δωμάτιο του μωρού, πόσο περισσότερο δε στην κούνια ή το κρεβατάκι του.

Περιορισμός της υγρασίας: Μια άλλη αιτία των αλλεργιών είναι η μούχλα! Επομένως πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά τις επιφάνειες του σπιτιού που έρχονται σε επαφή με το νερό με ειδικά απορρυπαντικά, όπως το χλώριο, και αντιμυκητιασικά σπρέι. Αν στην περιοχή σας επικρατεί υγρασία παραπάνω από 40 τοις εκατό, κρατήστε την σε χαμηλότερα επίπεδα με τη λειτουργία ενός αφυγραντήρα ή αφήστε ανοικτό το κλιματιστικό σας, που ξηραίνει την ατμόσφαιρα.

Προσοχή στα κατοικίδια, ειδικά αν υπάρχει σχετικό ιστορικό αλλεργιών: Η συμβίωση με τα κατοικίδια έχει πολλαπλά οφέλη για ένα μωρό. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου στο σπίτι, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής ενός μωρού, μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο αλλεργιών. Ωστόσο, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, να καθαρίζετε σχολαστικά τα μέρη που κινείται το κατοικίδιό σας, να τηρείται τους κανόνες υγιεινής για το ίδιο και να αποφεύγεται να του επιτρέπεται να τριγυρίζει στα παιχνίδια του μωρού.

Θηλασμός: Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αλλεργίες.

Τέλος, μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με τους τρόπους που μπορείτε να βρείτε από κοινού για να κρατήσετε το μωρό σας υγιές.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...