31 Ιαν 2012

Προσωπικά δεδομένα: συμβουλές προς τα παιδιά

Σε έρευνα του Δικτύου EU Kids Online (http://www.eukidsgreece.gr/) αναφέρεται ότι το 29% των παιδιών ηλικίας 9-16 που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην Ευρώπη, έχουν στο παρελθόν επικοινωνήσει από κοντά με κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο.

Το 8% των παιδιών έχουν συναντήσει από κοντά κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Το 1% των παιδιών αυτών (ή 1 στα 7 από αυτά που είχαν τέτοια συνάντηση) ενοχλήθηκαν από αυτού του είδους την εμπειρία.

To 9% των παιδιών ηλικίας 11-16 ετών έπεσαν θύματα παράνομης χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων (7% παραβίαση κωδικών και 5% παραβίαση άλλων προσωπικών δεδομένων) ή θύματα οικονομικής απάτης (2%).

Γι αυτό, ακολούθησε τις συμβουλές:


-Προσπάθησε όσο είναι δυνατό να χρησιμοποιείς «ψευδώνυμα» – όταν συμμετέχεις σε ιστολόγια και διαδικτυακούς χώρους συζητήσεων ή παιχνίδια. Διάλεγε ουδέτερα ψευδώνυμα… και μην αποκαλύπτεις σε κανέναν ποια ψευδώνυμα χρησιμοποιείς.

-Ποιος είναι πίσω από ένα ψευδώνυμο; – Δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος… Για αυτό πρέπει να μην γράφεις προσωπικά σου στοιχεία όταν είσαι «on line», να μην κανονίζεις μόνος σου συναντήσεις με «εικονικούς» φίλους και να είσαι επιφυλακτικός με τις δηλώσεις και τις «αλήθειες» που γράφονται από άτομα που δεν γνωρίζεις.

-Προστάτεψε με ζήλο τα αναγνωριστικά σου… – Είναι πολύ δυσάρεστο να δεις να κυκλοφορούν μηνύματα που δεν θα έστελνες ποτέ με το δικό σου όνομα/ψευδώνυμο, γιατί κάποιος σου έκλεψε την ταυτότητά σου! Διάλεξε ένα μυστικό ψευδώνυμο και ένα πολύπλοκο συνθηματικό, που να περιλαμβάνει γράμματα, αριθμούς, ειδικούς χαρακτήρες, και προσπάθησε να το αλλάζεις τακτικά. Να αποφεύγεις να «θυμάται» ο Η/Υ σου συνθηματικά και πάντα να αποσυνδέεσαι στο τέλος της σύνδεσής σου (session). Να μην αποκαλύπτεις τα συνθηματικά μέσω συνομιλίας σε πρόγραμμα instant messaging ή e-mail.

-Προσοχή στην «εικονική» σου εικόνα… – Στα διαδικτυακά παιχνίδια, ο εικονικός ήρωας που επιλέγουμε (avatar) δεν πρέπει να συνδέεται με πραγματικά μας στοιχεία, π.χ δική μας φωτογραφία, πραγματικό όνομα, διεύθυνση.

Μην «πατάς» ποτέ πάνω σε «ύποπτα» link… – τα οποία αναγράφονται σε e-mail ή άλλα μηνύματα που λαμβάνεις, όσο δελεαστικά και αν δείχνουν (π.χ. σου λένε ότι κέρδισες σε λοταρία ή κληρονόμησες κάποιο μεγάλο ποσό ή έχεις σημαντική έκπτωση σε αγορά προϊόντος). Ακόμα και αν το μήνυμα φαίνεται να προέρχεται από φίλο, πρέπει να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι το έστειλε αυτός! Να αναλογίζεσαι πάντοτε αν το συγκεκριμένο μήνυμα θα είχε νόημα να το στείλει ο φίλος σου (συνέκρινε τον τρόπο γραφής του μηνύματος με τον τρόπο γραφής του φίλου σου, σκέψου αν έχει νόημα αυτό που ζητάει κτλ.) Ενημέρωσε τον φίλο σου για «ύποπτο» μήνυμα οποιουδήποτε τύπου δέχτηκες από αυτόν.

-Χρησιμοποίησε περισσότερους από έναν λογαριασμούς e-mail κατά την εγγραφή σου σε διαφορετικές υπηρεσίες του διαδικτύου – Φρόντισε τον κύριο λογαριασμό να τον γνωρίζουν μόνο αυτοί που επιλέγεις εσύ (φίλοι, συγγενείς,…)

-Προστάτευσε τον υπολογιστή σου από κακόβουλο λογισμικό – Κάνε τακτικές ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και χρησιμοποίησε προγράμματα προστασίας από ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό (antivirus, antispam, antispyware).

-Όταν είσαι στο διαδίκτυο, η κάμερα να είναι αρχικά πάντα σβηστή… – Να την ανοίγεις μόνο όταν συνομιλείς με πολύ κοντινό σου φίλο. Θυμήσου ότι δεν ξέρεις πάντα ποιος πραγματικά σε βλέπει και μπορεί να καταγράψει ή και να δημοσιεύσει τις εικόνες σου!

-Να ακολουθείς το ένστικτό σου… – Αμφιβολία, κακή εντύπωση; Αν κάποια συμπεριφορά σε ενοχλεί κατά τη συνομιλία ή το παιχνίδι… τότε από-συνδέσου

-Είναι η ζωή σου!… – Μην αφήνεις να σε κατακλύζουν με στιγμιαία μηνύματα (instant messages) και κλήσεις… Έχεις το δικαίωμα να μην είσαι διαθέσιμος ακόμη και όταν είσαι συνδεδεμένος.

Σε περίπτωση που έχεις πέσει θύμα υποκλοπής προσωπικών σου δεδομένων, π.χ. αν κάποιος σε εξαπάτησε και του έδωσες στοιχεία που δεν ήθελες και τα οποία τώρα βλέπεις δημοσιευμένα, επικοινώνησε με την Αρχή για να σε βοηθήσει.

Ταχυδρομική Διεύθυνση
: Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Γραφεία: Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 210 6475600

Εάν υποψιάζεσαι ότι κάποιος χρησιμοποιεί ψεύτικη ταυτότητα για να σε εξαπατήσει, είναι καλό να το συζητήσεις με τους γονείς σου και να απευθυνθείτε στην αστυνομία (Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...