19 Ιαν 2012

Το σωστό puzzle...

Γνωρίζουμε όλοι το παιχνίδι όλων των ηλικιών. 

Το αγαπημένο μας puzzle! 

Σε κάθε ηλικία υπάρχει ένας αριθμός κομματιών που μπορεί να συνδέσει ένα παιδί. Αλλά το πραγματικό puzzle, το παιχνίδι παρατηρητικότητας, εντοπισμού λεπτομερειών και σύνθεσης αυτών είναι χωρίς το συνδετικό κομμάτι. 

Διαλέξτε το δικό σας θέμα, τη δική σας εικόνα.


Στο παράδειγμα του The Recycling Occupational Therapist είναι η φωτογραφία του Μartin Luther King Jr. 







Κόβουμε το λευκό περίγραμμα και σε ένα λευκό χαρτί, τοποθετούμε την εικόνα και χαράζουμε με έναν μαρκαδόρο το περίγραμμα.








Στη συνέχεια, μετράμε με έναν χάρακα και κάνουμε γραμμές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση χρειάστηκαν 1 κάθετη γραμμή και 3 οριζόντιες για να κάνουν ένα puzzle 8 κομματιών. Μπορείτε να φτιάξετε ένα puzzle με περισσότερα κομμάτια, στην περίπτωση που το παιδί είναι σε θέση να εκτελέσει πιο σύνθετη δραστηριότητα, ή λιγότερα κομμάτια εαν το παιδί χρειάζεται ένα λιγότερο δύσκολο έργο. Ανάλογα με την συνθήκη, μπορείτε να αριθμήσετε ή όχι τα τετράγωνα που θα μπουν τα κομμάτια του puzzle.


Στο πίσω μέρος της εικόνας σχεδιάστε τα τετράγωνα, σε μέγεθος τέτοιο που να ταιριάζει με το πλέγμα τετραγώνων που σχεδιάσατε στο λευκό χαρτί προηγουμένως. 

Για το εύκολο επίπεδο της δραστηριότητας μπορείτε να γράψετε τους αριθμούς στο πίσω μέρος της εικόνας -των κομματιών που αντιστοιχούν στο πλέγμα τετραγώνων. Κόψτε τώρα τις γραμμές της εικόνας.



Το παιδί ταιριάζει τα κομμάτια στο  πλέγμα και τα κολλάει με μια κόλλα.










Να συμπληρώσω ότι η παραπάνω δραστηριότητα είναι η απλή εκδοχή της σύνθεσης puzzle χωρίς σύνδεση. Για να αυξήσετε το επίπεδο δυσκολίας (αλλά και τη διάρκεια ζωής του παιχνιδιού), μπορείτε να βρείτε διάφορες εικόνες/φωτογραφίες/τοπία/σχήματα και να τα κόψετε σε 2, 3, 4, 5, 10, 12, 20.... κομμάτια, να τα πλαστικοποιήσετε και να τα έχετε αποθηκευμένα σε ένα κουτί -όπως και τα puzzle που αγοράζουμε από το εμπόριο. 

Κάθε φορά που θα επιλέγετε αυτή τη δραστηριότητα, θα δίνετε στο παιδί τα κομμάτια και θα του ζητάτε να φτιάξει το puzzle για να ανακαλύψει την εικόνα. (Μπορείτε να έχετε σε φωτοτυπίες τις εικόνες των puzzle που έχετε δημιουργήσει για την βοήθεια του παιδιού -εάν χρειάζεται)

Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε αρκετά τέτοια puzzle διαφόρων κομματιών, εικόνων και επιπέδου δυσκολίας. Είναι αρκετά διαφορετικό για τα παιδιά, αφού αυξάνει την πρόκληση. Τέτοιου είδους puzzle εξελίσσουν την οπτική αντίληψη. Δοκιμάστε το!! Είναι ενδιαφέρον!!


Καλή διασκέδαση!!

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...