21 Φεβ 2012

Καθημερινά Προβλήματα. Μέρος Α΄

της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική 
Εργοθεραπεύτρια, SIT. 

Ανησυχίες, παραξενιές και καθημερινές γκρίνιες των μικρών... γιατί συμβαίνουν και τί μπορούμε να κάνουμε! Από το βιβλίο: «Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων», των Stanley Shapiro & Karen Skinulis.
Στα Μέρη Α΄ & Β΄ διαβάστε τέσσερα καθημερινά προβλήματα, που ενδεχομένως σας δημιουργεί και το δικό σας πιτσιρίκι!


ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ
Ναι, κάτω από το κρεβάτι κάθε παιδιού ζει ένα τέρας! Η ζωηρή φαντασία μπορεί να διώχνει τη νύχτα τον ύπνο του παιδιού ή να το ξυπνά κάθιδρο στις τέσσερις τα χαράματα.

Η ΑΙΤΙΑ
Οι παράλογοι φόβοι είναι το τίμημα της ζωηρής φαντασίας που μεταμορφώνει μια σκιά στον τοίχο σε κάτι τόσο απαίσιο, ώστε να παγώνει το αίμα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα παιδάκια είναι τόσο μικροσκοπικά πλάσματα και με τόσο περιορισμένη γνώση για τον κόσμο, ώστε καθετί που φαντάζονται το νομίζουν για πραγματικό. Βέβαια ο φόβος δεν είναι πάντα κακός, στο κάτω κάτω ο υγιής φόβος μήπως τα πατήσει καμία νταλίκα μαθαίνει τα παιδιά να προσέχουν. Όμως πολλοί παιδικοί φόβοι είναι παράλογοι.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Όσο λιγότερη σημασία δώσετε, τόσο πιο γρήγορα θα φύγει ο φόβος. Θα πρέπει όμως να κατανοήσετε ότι ο φόβος για το παιδί είναι υπαρκτός. Εσείς θα πρέπει να ακτινοβολείτε ηρεμία, ώστε να καταλάβει το παιδί ΄τι το αντικείμενο του φόβου του δεν είναι επικίνδυνο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
• Μην αντιδράτε υπερβολικά, διατηρήστε την ψυχραιμία σας
• Ενθαρρύνετέ το να βρεί μια λύση, λέγοντάς του: «Για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να το λύσουμε…»
• Δώστε του να καταλάβει πως είστε κοντά του, όχι για να λύσετε εσείς το πρόβλημα, αλλά για να το λύσετε μαζί
• Εξερευνήστε παρέα τους χώρους που το φοβίζουν
• Μη συζητάτε κοροιδευτικά με άλλους για το φόβο του παιδιού.


Ο ΜΠΟΜΠΙΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΥΠΝΟ
Η μέρα έχει τελειώσει! Εσείς εξουθενωμένοι, το ίδιο και τα παιδιά, που ωστόσο έχουν ακόμη αρκετά αποθέματα ενέργειας για να τριγυρίζουν με τις πιτζάμες. Κι ενώ βυθίζεστε με αγαλλίαση στον καναπέ, στην πόρτα προβάλλει μια φατσούλα που χαμογελά σκανταλιάρικα ή ζητά επίμονα νερό ή θέλει να το σκεπάσετε ή απλώς αρνείται κατηγορηματικά να πάει στο κρεβάτι του.

Η ΑΙΤΙΑ
Αν ζητά νερό ή να το σκεπάσετε ή αν σας αναγκάσει να το κυνηγάτε, το παιδί καταφέρνει να προσελκύσει την προσοχή σας. Αν πάλι αρνείται να πάει για ύπνο ή σηκώνεται συνεχώς, μπορεί να θέλει να σας δείξει τη δύναμή του.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Γεγονός είναι ότι στα παιδιά αρέσει η ρουτίνα. Το κάνει να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια. Στήστε λοιπόν μια ρουτίνα και τηρήστε την.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
• Να είστε φιλικοί αλλά ανένδοτοι. Δώστε στο παιδί να καταλάβει τι πρέπει να περιμένει από εσάς.
• Τις πρώτες φορές το πιο πιθανό είναι ότι θα αντιδράσει, εσείς όμως θα πρέπει να είστε σταθεροί στη ρουτίνα που έχετε θέσει.
• Αν φύγει από το δωμάτιό του και έρθει σε εσάς δεν θα πρέπει να του δώσετε σημασία, γιατί το μόνο που επιζητά εκείνη τη στιγμή είναι να το προσέξετε και αυτό δεν πρέπει να το πετυχει.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...