21 Φεβ 2012

Τα ringtones «παίζουν» με τη νοημοσύνη μας;

H μελωδική διάσπαση της προσοχής μας οδηγεί σε χειρότερες νοητικές επιδόσεις
 
Τα έξυπνα ringtones «αποστραγγίζουν» την πολύτιμη ενέργεια του εγκεφάλου μας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η συγκέντρωση και η προσοχή μας και να «πέφτουν» οι νοητικές μας επιδόσεις, ισχυρίζονται αμερικανοί επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Oυόσινγκτον διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που πριν τις εξετάσεις τους είχαν εκτεθεί σε μελωδικούς ήχους κινητών συγκέντρωναν βαθμολογίες κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Μάλιστα τα χειρότερα αποτελέσματα, καταγράφηκαν μεταξύ των φοιτητών οι οποίοι πριν ξεκινήσουν το τεστ είχαν ακούσει το ringtone ενός γνωστού τραγουδιού της αρεσκείας τους.

«Πολλοί από εμάς νομίζουμε ότι όταν το κινητό μας χτυπά σε δημόσιους χώρους αποτελεί απλά μια ενοχλητική αναστάτωση για τους γύρω μας. Η μελέτη αυτή ωστόσο, αποδεικνύει ότι οι συγκεκριμένοι ήχοι επηρεάζουν ουσιαστικά την πραγματική μας ζωή» υπογραμμίζει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Τζιλ Σέλντον.

Πόλεμος σε συγκέντρωση και προσοχή

Σε ένα από τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί, η Σέλντον σε ρόλο φοιτήτριας μπήκε σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου παρδιδόταν διάλεξη ενός μαθήματος ψυχολογίας, στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα. Άφησε το κινητό στην τσάντα της να χτυπήσει δυνατά για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Οι φοιτητές που κάθονταν κοντά της και υπέστησαν την σύντομη μελωδική αναστάτωση, απαντώντας αργότερα σε τεστ επί της ύλης που είχε παραδοθεί προ του ήχου συγκέντρωσαν κατά 25% χαμηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με όσους δεν άκουσαν τον ήχο.

Όταν τα ίδια άτομα υποβλήθηκαν σε τεστ που αφορούσε την ύλη που παρουσιαζόταν κατά τη διάρκεια του ήχου, πάλι το σκορ τους εμφανιζόταν κατά 25% χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των υπολοίπων. Το συγκεκριμένο μέρος της ύλης μάλιστα είχε καλυφθεί από τον καθηγητή λίγα λεπτά νωρίτερα, τόσο προφορικά, όσο και υπό μορφή προβολής διαφανειών.

Σύμφωνα με τη Σέλντον, στην «αποτυχία» των φοιτητών συνέβαλε και η φασαρία που έκανε η ίδια κατά την αναζήτηση της συσκευής της στην τσάντα της.

Όχι και τόσο «αθώα» τα ringtones


Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η αναπάντεχη έκθεσή μας σε μικρά μέρη γνωστών τραγουδιών, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται ως ringtones, έχει ως αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση στην προσοχή και συνεπώς στην ικανότητά μας να ανακαλούμε πληροφορίες
 
Τα ευρήματα της τριετούς μελέτης παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Environmental Psychology».
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...