21 Φεβ 2012

Ψυχοθεραπεία μέσω... μουσικής

Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει για την Μουσικοθεραπεία, δηλαδή την χρήση της μουσικής σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο το οποίο δίνει στα άτομα όλων των ηλικιών –ασχέτως αν γνωρίζουν μουσική ή όχι- τη δυνατότητα να εκφραστούν, να επεξεργαστούν συναισθήματα, και να αναπτύξουν τον εσωτερικό πλούτο που κρύβουν ως άνθρωποι.

Η Μουσικοθεραπεία αναπτύχθηκε ως επάγγελμα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν νοσοκόμες στην Αμερική παρατήρησαν πόσο θετική επίδραση είχαν οι φιλανθρωπικές συναυλίες στους σωματικά και συναισθηματικά τραυματισμένους βετεράνους. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα για να προσληφθούν μουσικοί στα νοσοκομεία. Μετά από λίγο καιρό όμως έγινε αντιληπτό οτι ήταν αναγκαία κάποια βασική εκπαίδευση ώστε οι μουσικοί να δουλεύουν στoν συγκεκριμένο χώρο. Έτσι ξεκίνησε κι η σκέψη για ένα κολλεγιακό πρόγραμμα σπουδών. Από το 1944 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί Μουσικοθεραπευτικά Προγράμματα σε όλον τον κόσμο. Η Μουσικοθεραπεία είναι πλέον παρούσα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς που αφορούν την ιατρική, τα σωφρονιστικά συστήματα, τους φορείς ψυχικής υγείας, την γεροντολογία, την διαχείριση πόνου κι αντιμετώπιση κρίσεων όπως και σωματικού και ψυχικού τραύματος, τον αυτισμό και την ειδική εκπαίδευση.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών πολλοί Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό προκειμένου να ολοκληρώσουν Μεταπτυχιακά προγράμματα στην Μουσικοθεραπεία μιας που ακόμα η χώρα μας δεν προσφέρει σπουδές σε αυτόν τον τομέα σε Πανεπιστημιακό επίπεδο. Όσοι επέστρεψαν στην Ελλάδα έχουν να επιδείξουν υψηλές γνώσεις, σημαντική ακαδημαϊκή πορεία, μα πάνω απ’όλα επαγγελματισμό που κινείται στα πρότυπα του εξωτερικού.

Μία καινοτόμος προσέγγιση στον χώρο αυτό η οποία αποκτάει μεγάλη αναγνώριση διεθνώς είναι η Μουσική/Φωνητική Ψυχοθεραπεία η οποία εξελίχθηκε από την Dr. Diane Austin, στη Νέα Υόρκη. Εφαρμόζεται από την ίδια κι απόφοιτους του προγράμματος της, στην Αμερική, στον Καναδά και πρόσφατα και στην χώρα μας. Η Μουσική/Φωνητική Ψυχοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες που τους αρέσει η έκφραση μέσω της μουσικής και της φωνής και ψάχνουν μία δημιουργική εναλλακτική πρόταση στην ψυχοθεραπεία ή την ψυχανάλυση. Ως θεραπεία ενσωματώνει θεωρίες κι έννοιες της αναλυτικής και διαπροσωπικής ψυχολογίας με την πρακτική της μουσικοθεραπείας δίνοντας έμφαση στην χρήση της φωνής μέσω του αυτοσχεδιασμού, του τραγουδιού, της δημιουργίας/ακρόασης κομματιών, και της λεκτικής θεραπείας.

Αν κάποιος αναρωτιέται για ποιόν λόγο να επιλέξει την Μουσική/Φωνητική Ψυχοθεραπεία, η απάντηση είναι η εξής: η μουσική είναι πολλές φορές το κατάλληλο μέσο για να εκφραστούν σκέψεις και συναισθήματα που θα ήταν δύσκολο να εκφραστούν μόνο μέσω του λόγου. Επίσης, μέσω της μουσικής έχουμε πιο γρήγορα πρόσβαση στο υποσυνείδητο κομμάτι μας κι αυτό μπορεί να σημαίνει και πιο γρήγορη επίτευξη των όποιων στόχων θέσουμε στην θεραπεία.

Όταν τραγουδάμε, η φωνή και το σώμα μας είναι το μουσικό μας όργανο. Αυτό σημαίνει πως συνδεόμαστε με την πηγή των ήχων και δονήσεων μέσα μας, μιας που φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι την μουσική, ουσιαστικά εμείς οι ίδιοι είμαστε η μουσική. Τέλος, η Μουσική/Φωνητική Ψυχοθεραπεία βοηθά τον ενδιαφερόμενο να έρθει σε επαφή με τον αυθόρμητο/αυθεντικό του εαυτό κι έτσι όχι μόνο συνδέεται με το σώμα και τα συναισθήματά του αλλά και με τους γύρω του πιο εύκολα.

*Η Κάνδια Μπουζιώτη είναι μουσικοθεραπεύτρια, ΜΑ, AVPT, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κι Ανώτερου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Βανκούβερ
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...