14 Φεβ 2012

Δημιουργικές ασχολίες στο σπίτι

Τα παιδιά για ν’ αναπτυχθούν χρειάζονται την ενεργό παρουσία και των 2 γονέων στο σπίτι και στη ζωή τους. Οι ώρες με το παιδί μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ευχάριστες και δημιουργικές για όλη την οικογένεια, όταν οι μεγάλοι γυρνώντας στο σπίτι, απεκδύονται την κούραση και τα προβλήματα της ενήλικης ζωής και γίνονται παιδιά για να παίξουν πλάι στο παιδί τούς.

Θυμηθείτε ότι στην εξέλιξη του παιδιού καθοριστικά συμβάλλουν τα πρώτα χρόνια κιόλας της ζωής του, τα οποία είναι σημαντικά τόσο για την σωματική όσο και για την πνευματική του ανάπτυξη. Το παιδί διαθέτει στην ηλικία αυτή ένα ευρύ σύνολο δυνατοτήτων που, αν καλλιεργηθούν συστηματικά, θα αναπτυχθούν
σε ικανότητες. Πλησιάστε το λοιπόν, κι αφήστε το να ανακαλύψει μαζί σας τον εαυτό του και να εξασφαλίσουν την ενεργό συμμετοχή του. Θα διευρύνει έτσι την εμπειρία του και θα αποκομίσει γνώση πολύτιμη για την ζωή του.

Ο χαρακτήρας του παιδιού οικοδομείται μέσα από τη δραστηριότητα και την δημιουργική απασχόληση κατά την περίοδο των 3-6 ετών. Τα παιδιά επιθυμούν διαρκώς την μάθηση, αναζητούν καινούρια πράγματα και ασχολίες. Νιώθουν ασφάλεια και πληρότητα όταν όσο μεγαλώνουν, συνεχώς αυξάνουν τις εμπειρίες τους.

Οι γονείς από την άλλη, έχουν έτσι την ευκαιρία να μεταγγίσουν στο παιδί αξίες και οράματα, να το μυήσουν στη στάση ζωής που οι ίδιοι επέλεξαν ως υγιή. Ωστόσο, σημαντική είναι εδώ η συνέπεια των ενηλίκων ως προς τις αρχές τους. Πέρα από την θεωρητική κατάρτιση, το παιδί χρειάζεται να δει την έμπρακτη εφαρμογή των αρχών αυτών στην καθημερινή ζωή των γονιών του, προκειμένου να μπορέσει να τις αφομοιώσει λειτουργικά για την δική του ζωή.

Προκειμένου να ασχοληθεί δημιουργικά ένα παιδί, απαιτούνται ορισμένες συνθήκες που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο γονιός. 
  • μην ξεκινάτε καμία δραστηριότητα , εάν το παιδί ή εσείς δεν βρίσκεστε στην κατάλληλη διάθεση. 
  • μην επαναλαμβάνετε πολλές φορές τα ίδια πράγματα. Τα μικρά παιδιά αγαπούν την επανάληψη, δεν αντέχουν όμως την υπερβολή της.
  • Μην εξαντλείτε τα όρια αντοχής του παιδιού. Μην περιμένετε να βαρεθεί και να εγκαταλείψει το ίδιο.
  • Σταματήστε εσείς την δραστηριότητα , ενώ το παιδί είναι ακόμη χαρούμενο.
  • Μην αναλαμβάνετε εσείς τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
  • Περιορίστε το χρόνο της δικής σας ομιλίας και επιτρέψτε στο παιδί σας να εκφραστεί με το δικό του ρυθμό (που δεν αναμένεται βέβαια να είναι εξίσου γρήγορος με τον δικό σας).
  • Σημαντικό επίσης βήμα είναι να δώσουν οι γονείς στο μικρό τη δυνατότητα από πολύ νωρίς να βασίζεται στον εαυτό του.
  • Αφήστε το παιδί ελεύθερο να κάνει πράγματα κι ας απαιτεί περισσότερο χρόνο. Κάντε μαζί του τις καθημερινές δουλειές, οι οποίες για τους μεγάλους είναι ρουτίνα αλλά γι’ αυτό αποτελούν νέες συναρπαστικές εμπειρίες.
  • Ξεκινήστε με το παιδί να παρατηρεί αρχικά τις δουλειές του σπιτιού, ώστε να αντιληφθεί ότι τα πράγματα γύρω του οφείλουν να είναι καθαρά και τακτοποιημένα.
  • Στη συνέχεια αφήστε το να σας βοηθήσει, εξασφαλίζοντας βέβαια συνθήκες ασφάλειας γι’ αυτό και τα... υπάρχοντά σας (π.χ. μην του αναθέσετε να ξεσκονίσει τα πολύτιμα κρυστάλλινα ποτήρια σας).
  • Βοηθήστε το παιδί ν’ αναπτύξει την αφή. Όλα τα παιδιά λατρεύουν ν’ ασχολούνται με τα χέρια τους. Αφήστε το να ετοιμάσει κάποιο γλυκό, να φτιάξει ζυμάρι και να πλάσει κουλουράκια, να αλλάξει το χρώμα στις γλάστρες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...