5 Μαρ 2012

"Μαμά, βαριέμαι" & τώρα τί κάνω;

Μια φράση που ακούμε συχνά ως θεραπεύτριες παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), σκεφτείτε πόσο συχνά την ακούν οι γονείς. 
Λογικό είναι κάποιες φορές να "πελαγώνουν" μην γνωρίζοντας πώς να αντιδράσουν. Οι συντάκτες του περιοδικού ADDitude συγκέντρωσαν σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο τις προτάσεις διαφόρων γονιών για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου. Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις είναι τόσο απλές που θα απορήσετε που δεν τις σκεφτήκατε μόνοι σας. 
Σκοπός των προτάσεων είναι να παρέχουν μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα νιώθουν ότι παίζουν, ώστε να πάψουν να βαριούνται. Άλλες πάλι είναι κάποιες πρόχειρες "λύσεις" που θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

1) Πείτε τους να πάνε στο δωμάτιό τους και να δημιουργήσουν τη στολή του αγαπημένου τους ήρωα ή χαρακτήρα από ταινία. Μετά εσείς θα πρέπει να μαντέψετε ποιον παριστάνουν. Μία παραλλαγή του παιχνιδιού αυτού είναι να φτιάξουν ένα φρούριο ή κρησφύγετο, στο σπίτι ή τον κήπο και μετά εσείς θα πρέπει να τους αναζητήσετε.

2) Μαγειρέψτε μαζί με το παιδί σας. Σε όλα τα παιδιά αρέσουν τα κουλουράκια. Ζητείστε από παιδί σας να σας βοηθήσει να φτιάξετε κουλουλουράκια, ώστε να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας μαζί του. Τις περιόδους των γιορτών μπορείτε επίσης να φτιάξετε μαζί χριστουγεννιάτικα στολίδια ή σοκολατάκια, να βάψετε αυγά το Πάσχα ή να φτιάξετε μαζί την αποκριάτικη στολή του παιδιού σας.

3) Πόσα πλαστικά ποτήρια μπορείς να στήσεις και να ξεστήσεις σε ένα λεπτό; Παίρνουμε μια στοίβα πλαστικών ποτηριών, τα οποία πρέπει να βάλουμε στη σειρά και μετά να τα βάλουμε πίσω το ένα μέσα στο άλλο σε ένα λεπτό. Ένα παιχνίδι που ακούγεται πανεύκολο, αλλά απαιτεί προσοχή και αίσθηση του χρόνου το οποίο θα λατρέψει το παιδί σας.

4) Μετακινείστε τα έπιπλα στην άκρη του δωματίου, βάλτε μουσική και οργανώστε το δικό σας διαγωνισμό χορού.

5) Παίξτε "Μάντεψε ποιος" όταν περιμένετε στην ουρά, στο γιατρό ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος με κόσμο. Δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας τις κάρτες του παιχνιδιού. Θα επιλέξετε κάποιον από τα άτομα στον ίδιο χώρο και το παιδί σας θα πρέπει να κάνει ερωτήσεις προκειμένου να βρει ποιο είναι το άτομο που έχετε επιλέξει.

6) Μόλις πει κάτι τέτοιο το παιδί σας χαμογελάστε του και πείτε του να μην ανησυχεί καθώς μπορεί να βοηθήσει εσάς (πχ. να συμμαζέψετε το δωμάτιό του). Εναλλακτικά μπορείτε να του πείτε να βρει κάτι να κάνει, αλλιώς θα του βρείτε εσείς κάτι να κάνει. Αμέσως θα πάψει να βαριέται και θα βρει κάτι να κάνει.

7) Αρχίστε κι εσείς να διαμαρτύρεστε "μαμά βαριέμαι" μέχρι να ξεσπάσετε κι οι δύο σε γέλια.

8) Εγώ λέω στην κόρη μου να ζωγραφίσει στον αέρα, κάτι το οποίο εκείνη κάνει και είναι τρισεευτυχισμένη.

9) Εφόσον έχετε το χρόνο, μπορείτε να παίξετε μαζί κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι.

10) Αγώνας δρόμου μετ' εμποδίων στο σαλόνι. Προτιμήστε μαξιλάρια από τους καναπέδες ή άδεια χαρτόκουτα, οτιδήποτε δεν σπάει και δεν χαράζεται και δημιουργείστε μια διαδρομή. Το παιδί σας είναι ο αθλητής κι εσείς ο χρονομέτρης. Επαναλάβετε μέχρις ότου κουραστεί.

Πηγή: http://www.additudemag.com/adhd/article/9460.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...