26 Απρ 2012

Έρευνα συνδέει την παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη με τον αυτισμό

Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητες γέννησης παιδιού με αυτισμό, αναφέρει νέα έρευνα.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που συνδέουν τα δυο και αν και δεν αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία προκαλεί αυτισμό, οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα αυξάνουν τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, λόγω του υψηλού ποσοστού παχυσαρκίας στις ΗΠΑ.


Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην έρευνα και ήταν παχύσαρκες στην εγκυμοσύνη είχαν περίπου 67% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αυτισμό. Επίσης αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με άλλες αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Κατά μέσον όρο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν 1 στις 88 πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με αυτισμό. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη μπορεί να τις αυξήσει σε 1 στις 53.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Paula Krakowiak, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis. Προηγούμενη έρευνα συνέδεσε την παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη με θάνατο του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και ορισμένα γενετικά ελαττώματα.

Ο Dr. Daniel Coury, του Nationwide Children's Hospital στο Columbus, του Οχάιο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα εγείρουν αρκετή ανησυχία. Σημειώνει ότι τα ποσοστά αυτισμού στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί όπως και τα ποσοστά παχυσαρκίας και ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να πρόκειται για περισσότερο από σύμπτωση.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. Αλλά αν η παχυσαρκία της μητέρας συνδέεται πράγματι με τον αυτισμό θα ήταν μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν, δήλωσε ο Coury, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα.

Γενετικοί παράγοντες έχουν συνδεθεί με τον αυτισμό και οι επιστήμονες εξετάζουν αν οι νόσοι των μητέρων και η χρήση φαρμάκων στην εγκυμοσύνη μπορεί να παίζουν ρόλο.

Η έρευνα περιέλαβε περίπου 1.000 παιδιά, ηλικίας 2 έως 5 ετών. Σχεδόν 700 είχαν αυτισμό ή άλλες αναπτυξιακές καθυστερήσεις και 315 δεν είχαν τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Ρωτήθηκαν οι μητέρες σχετικά με την υγεία τους. Ιατρικά αρχεία ήταν διαθέσιμα για περισσότερες από τις μισές γυναίκες και επιβεβαίωσαν την κατάστασή τους. Δεν είναι σαφές πώς η παχυσαρκία της μητέρας θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά οι ερευνητές έχουν ορισμένες θεωρίες.

Η παχυσαρκία γενικά συνδέεται με φλεγμονή και ορισμένες φορές με αυξημένα επίπεδα σακχάρου. Το υπερβάλλον σάκχαρο και ουσίες που συνδέονται με φλεγμονή στο αίμα μιας μητέρας μπορεί να φτάσουν στο έμβρυο και να βλάψουν τον εγκέφαλο, δήλωσε η Krakowiak.

Από την έρευνα λείπουν πληροφορίες για εξετάσεις αίματος στην εγκυμοσύνη. Επίσης δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη διατροφή των γυναικών και άλλες συνήθειες στην εγκυμοσύνη που θα μπορούσαν να είχαν επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Pediatrics’.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...