26 Απρ 2012

Δίνουμε προσοχή στο παιδί μας, για να μας δώσει κι αυτό!

Όλοι οι γονείς γνωρίζουμε το πόσο μεγάλη σημασία έχει για τον ψυχισμό των παιδιών μας να μάθουμε να τα ακούμε. Να τα ακούμε πραγματικά δίνοντας σημασία σε ό,τι μας λένε και όχι απλά να διεκπεραιώνουμε μαζί τους μία συζήτηση.

Εχετε όμως σκεφθεί ότι το να είστε καλός ακροατής για το παιδί σας, του διδάσκει πώς θα γίνει και το ίδιο ένας καλός ακροατής για τους άλλους γύρω του, καθώς μεγαλώνει;

Και όμως. Εμείς είμαστε τα πρότυπα για τα παιδιά μας, ακόμα και στον τρόπο, που θα αναπτύξουμε μία συζήτηση. Γι’ αυτό εκμεταλλεύθειτε στο έπακρο το χρόνο σας με το παιδί σας και δείξτε του να καταλάβει πόσο σημαντικές ώρες είναι για εσάς αυτές που περνάτε μαζί, συζητώντας από το πιο μικρό και ανούσιο ζήτημα, μέχρι κάτι πολύ σοβαρό που δείχνει να το έχει προβληματίσει.

Το ενδιαφέρον μας είναι το ζητούμενο για ένα παιδί, ενώ το προαπαιτούμενο για μας τους γονείς είναι να ενθαρρύνουμε το παιδί να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις τους.

Όσο πιο υπομονετικοί είμαστε εμείς ως γονείς, σε μία συζήτηση με το παιδί μας, τόσο θα του περάσουμε το μήνυμα της απόλυτης προσοχής στον συνομιλητή του.

Ενθαρρύνοντάς το να μιλήσει, πρέπει παράλληλα να του δίνουμε το χρόνο που χρειάζεται για να εκφραστεί, μια και τα παιδιά δεν έχουν τις ικανότητες τις δικές μας, επομένως μπορεί να χρειάζονται το χρόνο τους για να βρουν τις κατάλληλες λέξεις και να εκφράσουν συναισθήματα. Μην τους κόβετε, λοιπόν, τα φτερά.

Μάθετε να «ζυγίζετε» τον τρόπο που εκφράζεται το παιδί σας, «διαβάστε» τι πραγματικά θέλει, ή «μαντέψτε» αν τελικά κάτι το ενοχλεί, και αν κρίνετε ότι τελικά δεν επιθυμεί να ανοιχτεί, μην επιμείνετε. Ίσως θα πρέπει να μιλήσετε μαζί του σε κάποια άλλη στιγμή.

Το να ξέρει ένα παιδί πως τα συναισθήματά του είναι απολύτως αποδεκτά από τους γονείς του, το βοηθά καταλυτικά να εκφράσει τις σκέψεις του, μια και νιώθει απόλυτα ασφαλές.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...