24 Απρ 2012

Βοηθήστε το παιδί σας να δεχτεί τον ερχομό ενός μωρού

Το γεγονός ότι η οικογένειά σας περιμένει ένα νέο μέλος, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα κατανοητό από το παιδί σας, καθώς τα μικρά παιδιά αυτό που τελικά αντιλαμβάνονται από την… εισβολή ενός αδερφού ή μίας αδερφής, είναι ότι πρέπει να μοιράζονται το χρόνο σας, την αγάπη σας και φυσικά τα παιχνίδια τους!

Ειδικά αν στην οικογένεια υπάρχουν ήδη δύο παιδιά, η άφιξη ενός ακόμα μωρού, μπορεί να ακούγεται στα δικά τους αυτάκια ως… απειλή παρά ως ένα χαρμόσυνο γεγονός.

Το να βοηθήσετε το παιδί (ή τα παιδιά σας) για την προσθήκη ενός ακόμα μέλους στην οικογένεια, υπάρχουν μερικά σίγουρα βηματάκια που πρέπει να ακολουθήσετε από την ώρα που θα μείνετε έγκυος.

1. Φροντίστε τα παιδιά σας, ειδικά αν αντιλαμβάνεστε ότι έχουν αγχωθεί με τα νέα του ερχομού ενός ακόμα μωρού. Δείξτε τους το ενδιαφέρον σας για τα αισθήματά τους. Μιλήστε μαζί τους και κάντε τα να αισθανθούν ότι νοιάζεστε. Μην αψηφάτε το πώς μπορεί να νιώθουν και μην παραλείπετε να τα διαβεβαιώνετε συνεχώς για το ποσο τα αγάπατε και για το ότι θα είστε πάντα δίπλα τους για ότι χρειαστούν.

2. Εξοκονομήστε καθημερινά χρόνο γι’ αυτά: Κάθε παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ξεχωριστό για τους γονείς του και μπορεί ακόμα και με κάποιες λεπτομέρειες να νιώσει ευτυχισμένο. Π.χ ένα πρωινό μαζί με όλη την οικογένεια, ένα σημείωμα αγάπης μόνο γι’ αυτό πάνω στο ψυγείο, ένα βιβλίο με μία όμορφη αφιέρωση πάνω στο κρεβάτι του, λίγο πριν πάει να κοιμηθεί. Βρείτε τρόπους να του εκδηλώνετε το πόσο σημαντική είναι η παρουσία του για εσάς και να του δείχνετε ότι διαθέτετε αποκλειστικά χρόνο για εκείνο.

3. Κάντε το παιδί σας να νιώθει σαν «ήρωας»: Επανειλημμένα πείτε στα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους ως του «μεγάλου αδερφού» μέσα στην οικογένεια. Μιλήστε του για τα πράγματα που μπορεί να κάνει και να προσφέρει στην οικογένεια, αλλά και στο μωρό που περιμένετε. Πείτε του πόσα ωραία πράγματα θα μπορεί να μάθει και στο μικρό του αδερφάκι, αλλά και πόσο σημαντική θα είναι η βοηθειά του για εσάς όταν το μωρό γεννηθεί.

4. Βρείτε τα προτερήματά του και τονίστε τα: Απομονώνεστε τα καλά στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού σας και μην παραλείπετε να του τα αναφέρετε. Μην το υποτιμάται και μην του τονίζετε τις αδυναμίες του. Στόχος σας είναι να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του και σε αυτό πάνω πρέπει συνεχώς να δουλεύετε. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...