21 Μαΐ 2012

"Δεν πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει το παιδί μου"

Πηγή εικόνας: Autism Talk Radio
Πρόσφατα, ήρθε προς ενημέρωση μια μητέρα της οποίας το πιτσιρίκι παρακολουθούσε πρόγραμμα εργοθεραπευτικής παρέμβασης εδώ και περίπου 1 μήνα. Κατά  την διάρκεια της συνομιλίας μας, μου εξέφρασε την δυσπιστία της για το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει η παρέμβασή μας στο παιδί της.

Το πιτσιρίκι φοιτούσε ήδη στην Α' δημοτικού και χαρακτηριζόταν από έντονη κινητικότητα στον χώρο, στο κάθισμά του, ενώ παράλληλα η στάση σώματος που επέλεγε να κάνει τις εργασίες του, δεν ήταν αρκετά λειτουργική, αφού ξάπλωνε στο τραπέζι και έπεφτε αρκετά συχνά από την καρέκλα του.

Για άλλη μια φορά χρειάστηκε να εξηγήσουμε στη μαμά τι είναι και τι προσφέρει η εργοθεραπεία στα παιδιά με παρόμοιες δυσκολίες και πιο συγκεκριμένα στο δικό της παιδί. 

Αναφέρομαι σε αυτό το περιστατικό σαν παράδειγμα διότι το αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά εμείς οι εργοθεραπευτές. Η ενημέρωση γύρω από θέματα εργοθεραπείας είναι σχετικά περιορισμένη και οι γονείς δυσκολεύονται να αποδεχτούν την αναγκαιότητά της στο δικό τους παιδί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επενδύουν στην θεραπευτική διαδικασία και το παιδί να παραμένει με τις δυσκολίες, οι οποίες του δημιουργούν δυσλειτουργικές καταστάσεις στα διάφορα περιβάλλοντα.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο οι γονείς, εφόσον μπουν στη διαδικάσια της παρέμβασης να συμμετέχουν και να βοηθήσουν ενεργά το παιδί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του (αφού πρώτα ψάξουν πολύ πριν εμπιστευτούν το πλαίσιο και τους θεραπευτές που θα επιλέξουν)


Επιγραμματικά θα συμβούλευα τους γονείς:
  • Ρωτήστε τους θεραπευτές του παιδιού σας για ό,τι σας απασχολεί. 
  • Μην διστάσετε να τους ρωτήσετε για την εμπειρία και τις γνώσεις τους.
  • Ζητήστε να σας εξηγήσουν τον τρόπο παρέμβασης που θα ακολουθηθεί στο δικό σας παιδί, και με ποιό κριτήριο σχεδιάστηκε.
  • Ρωτήστε να σας αναλύσουν τις δυσκολίες του παιδιού σας και σε τί θα το εμποδίσουν στο μέλλον αν παραμείνουν.
  • Απαντήστε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις τους.
  • Δώστε με λεπτομέρειες τις πληροφορίες που σας ζητούν, διότι είναι σημαντικό για εκείνους, το παιδί και την πορεία των συνεδριών.
  • Αφιερώστε χρόνο για να ασχοληθείτε με αυτά που σας προτείνουν για το σπίτι.
  • Γίνετε μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας του παιδιού σας. Είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να εμπλακείτε ενεργά.
  • Ζητήστε οδηγίες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους.
  • Παρακολουθήστε συμβουλευτική γονέων όταν και αν σας το προτείνουν.


Πάνω απ' όλα το αξίζει το παιδί σας.




Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...