13 Ιουν 2012

Εγκυμοσύνη, πυρετός και αυτισμός

Οι μητέρες που θυμούνται ότι είχαν πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν διπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό σε σχέση με τις υπόλοιπες, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Ωστόσο, εκείνες που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πυρετού δεν εμφάνισαν αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με αυτισμό. Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου ερευνητικού προγράμματος με την ονομασία CHARGE - Childhood Autism Risk from Genetics and the Environment (Κίνδυνος Παιδικού Αυτισμού λόγω Γενετικής και του Περιβάλλοντος).





"Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι ο έλεγχος του πυρετού με φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με αυτισμό ή άλλη αναπτυξιακή καθυστέρηση" λέει ο Δρ. Ousseny Zerbo, υπεύθυνος για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Η συμβουλή του προς τις εγκυμονούσες με πυρετό είναι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπισή του και η επίσκεψη σε ιατρό εάν ο πυρετός επιμείνει.

Η έρευνα του CHARGE διεξάγεται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών, διαφορετικών εθνικοτήτων. Στην παρούσα έρευνα, 538 από τα παιδιά είναι αυτιστικά. Επιπλέον 163 παιδιά παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη, αλλά όχι αυτισμό. Τέλος, 421 παιδιά αναπτύσσονται φυσιολογικά. Οι μητέρες αυτών των παιδιών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που περιελάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με ασθένειες και λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι μητέρες που εμφάνισαν πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και απέκτησαν παιδί με αυτισμό ήταν διπλάσιες από τις μητέρες που εμφάνισαν πυρετό και απέκτησαν παιδί με φυσιολογική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι μητέρες που έλαβαν φαρμακευτική αγωγή για τον πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν τις ίδιες πιθανότητες απόκτησης παιδιού με αυτισμό ή άλλη αναπτυξιακή καθυστέρηση, συγκριτικά με τις μητέρες που δεν εμφάνισαν πυρετό.

Πηγή
                                                    της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...