10 Ιουλ 2012

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στον αυτισμό

Πολλά άτομα  με αυτισμό παρουσιάζουν προβλήματα στον εγκέφαλο, τα οποία σχετίζονται (μεταξύ άλλων) και με το ανοσοποιητικό συστήμα. Οι ερευνητές γνωρίζουν επίσης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει τα πρώιμα στάδια της εξέλιξης του εγκεφάλου.
 Ωστόσο, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να κατανοήσουμε το ρόλο του ανοσοποητικού συστήματος στην εξέλιξη του αυτισμού. 

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Autism Speaks χρηματοδότησε μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού Biological Psychiatry. Η έρευνα αυτή επικεντρώθηκε στις χημικές ουσίες που βοηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να εισέλθουν στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν χαμηλά επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στα παιδιά με αυτισμό, σε σύγκριση με τα συνομήλικα παιδιά με φυσιολογική ανάπτυξη.

"Έχουμε αντιληφθεί ότι υπάρχει σημαντική σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες αναπτύσσονται, μεταναστεύουν και συνδέονται με άλλους νευρώνες" εξηγεί ο Δρ Paul Ashwood, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis, εκ των υπευθύνων της έρευνας.

 Με βάση τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει να μεταναστεύσουν στον εγκέφαλο προκειμένου αυτός ν' αναπτυχθεί φυσιολογικά. Ωστόσο, τα κύτταρα αυτά βασίζονται σε ειδικά συνεκτικά μόρια προκειμένου να διασχίσουν τα στενά όρια μεταξύ αίματος και εγκεφάλου. 

Τα αποτελέσματα ερευνών σε υψηλής λειτουργικότητας αυτιστικούς δείχνουν ότι αυτοί έχουν χαμηλά επίπεδα αυτών των συνεκτικών μορίων. Στη νέα έρευνα του Δρ. Ashwood εξετάστηκε εάν αυτά τα χαμηλά επίπεδα υπάρχουν και κατά την ηλικιακή περίοδο κατά την οποία αναπτύσσονται τα συμπτώματα του αυτισμού στα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Ashwood μέτρησε τα επίπεδα συγκεκριμένων συνεκτικών μορίων στο αίμα 80 παιδιών, ηλικίας 2-4 ετών. Από αυτά, 49 παιδιά εντάσσονταν στο φάσμα του αυτισμού και 31 αναπτύσσονταν φυσιολογικά. Συνολικά, στα παιδιά με αυτισμό, το επίπεδο δύο ειδών συνεκτικών μορίων (sPECAM-1 και sP-selectin) ήταν 25% χαμηλότερα. Κατόπιν, οι ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα χαμηλά επίπεδα συνδέονται με τη συμπεριφορά. 

Τα χαμηλά επίπεδα sPECAM-1 συνδέονται με την αύξηση της επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς των παιδιών με αυτισμό. "Τα αποτελέσματα παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις ότι στα παιδιά με αυτισμό παρατηρείται δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Αν και ακόμα απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, τα επίπεδα των συνεκτικών μορίων ενδέχεται κάποια μέρα να περιλαμβάνονται στις εξετάσεις αίματος που θα μας βοηθούν στη διάγνωση του αυτισμού και στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών" λέει ο Δρ. Ashwood.
                                                   της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...