13 Σεπ 2012

Ο πρόωρος τοκετός ίσως επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα βρέφη που έχουν γεννηθεί πρόωρα διατρέχουν κίνδυνο καθυστερημένης εγκεφαλικής ανάπτυξης, αλλά μερικές επιπλέον εβδομάδες ενδομήτριας παραμονής μπορεί να κάνουν σημαντική διαφορά ακόμη και στα βρέφη που γεννιούνται κανονικά, δηλαδή μεταξύ 37ης και 41ης εβδομάδας.

Τα παιδιά που γεννιούνται πριν το χρονικό αυτό ορόσημο έχουν χαμηλότερο σκορ στα μαθηματικά και την ανάγνωση σε ηλικία οκτώ ετών, συγκριτικά με εκείνα που γεννιούνται κανονικά.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, η πλειοψηφία των παιδιών που γεννιούνται μεταξύ 37ης και 41η εβδομάδας θα εξελιχθεί φυσιολογικά. Αλλά όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Κίμπερλι Νομπλ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης θα πρέπει γονείς και γιατροί να σκέφτονται όλες τις συνέπειες ενός πρόωρου τοκετού.

Η Δρ Νομπλ και οι συνεργάτες της συνέκριναν τα αρχεία γεννήσεων και τα τεστ ικανοτήτων 128.000 παιδιών που είχαν γεννηθεί στην πόλη της Νέας Υόρκης στις αρχές του 1980 και του 1990, που φοιτούσαν σε δημόσια σχολεία. Όλα είχαν γεννηθεί μεταξύ 37ης και 41ης εβδομάδας.

Στις εξετάσεις μαθηματικών γνώσεων και ικανοτήτων ανάγνωσης, όπου το 50 θεωρείται ένα μέσο σκορ, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί στις 41 εβδομάδες κυοφορίας είχαν έναν πόντο περισσότερο, από τα παιδιά που είχαν γεννηθεί στις 37 εβδομάδες. Αυτό αναλογεί σε περίπου 1,5 μονάδες διαφορά στο τεστ IQ.


«Δεν πρόκειται για διαφορά που θα μπορούσες να εντοπίσεις ανάμεσα σε δύο παιδιά», τονίζει η ερευνήτρια.

Πάντως τα παιδιά που είχαν γεννηθεί την 37η εβδομάδα κυοφορίας είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μέτρια δυσκολία στην ανάγνωση και 19% να έχουν πρόβλημα στα μαθηματικά, συγκριτικά με εκείνα που είχαν γεννηθεί στις 41 εβδομάδες.

Η Δρ Νομπλ συμπληρώνει ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο πρόωρος τοκετός μπορεί να επιβραδύνει την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού και να επηρεάσει τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις, αφού και άλλοι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται τόσο με τον πρόωρο τοκετό αλλά και τις ακαδημαϊκές δυσκολίες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...