7 Δεκ 2012

Μαθαίνοντας ανάγνωση

Tips για να βοηθήστε το μικρό σας να απολαμβάνει την ανάγνωση και να αγαπάει το διάβασμα

Η ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών δυνατά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε στο παιδί σας να διαβάζει. Όσο πιο ενθουσιαμένοι φαίνεστε εσείς καθώς διαβάζετε τόσο πιο πολύ θα το απολαμβάνει και το μικρό σας. Πολύ σημαντικό είναι να αφήσετε το παιδί σας να καθορίσει τους δικούς του ρυθμούς και να ευχαριστιέται αυτό που κάνει. Πιο συγκεκριμένα, όταν διαβάζετε κάνετε τα ακόλουθα:


  • Έχετε το δάχτυλό σας κάτω από τις λέξεις καθώς τις διαβάζετε.
  • Διαφοροποιήστε τη φωνή σας ανάλογα με το ποιος αφηγείται την ιστορία. Μη διστάσετε να μιμηθείτε τους ήχους ζώων ή να κάνετε αστείες φωνές.
  • Κάντε παύσεις για να κοιτάξετε τις εικόνες. Ζητήστε από το μικρό σας να σας περιγράψει τι βλέπει και συζητήστε με ποιον τρόπο οι εικόνες συνδέονται με την ιστορία.
  • Ζητήστε από το μικρό σας να «διαβάσει» μαζί σας αν υπάρχει κάποια φράση στο βιβλίο που επαναλαμβάνεται.
  • Δείξτε του με ποιον τρόπο οι ιστορίες του βιβλίου συνδέονται με τη δική του καθημερινότητα.
  • Αν σας κάνει κάποια ερώτηση, σταματήστε την ανάγνωση και απαντήστε του. Το βιβλίο μπορεί να το βοηθήσει να εκφράσει τις σκέψεις του και να λύσει ενδεχόμενα προβλήματα.
  • Συνεχίστε να του διαβάζετε βιβλία ακόμα και αν έχει μάθει να διαβάζει. Μπορεί να ακούσει και να καταλάβει πιο δύσκολα κείμενα από αυτά που μπορεί να διαβάζει από μόνο του.

Ακούστε το μικρό σας να διαβάζει δυνατά

  •  Όταν το μικρό σας ξεκινήσει να διαβάζει, ενθαρρύνετέ το να διαβάζει δυνατά. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει μεγαλύτερη σιγουριά και να απολαμβάνει τη διαδικασία. Δοκιμάστε ακόμα να διαβάζετε εναλλάξ για να βελτιώσετε την ανάγνωση.
  •  Αν σας ζητήσει βοήθεια για κάποια λέξη, βοηθήστε το αμέσως έτσι ώστε να μην χάσει τον ειρμό της ιστορίας. Μην το πιέσετε να προφέρει κάποια λέξη που το δυσκολεύει. Από την άλλη αν θέλει να τη διαβάσει, μην το σταματήσετε.
  •  Αν αντικαθιστά κάποια λέξη του κειμένου με μια άλλη που έχει παρόμοιο νόημα μην το διορθώσετε. Αν όμως χρησιμοποιήσει μια εντελώς διαφορετική λέξη με άλλο νόημα, ζητήστε του να διαβάσει πιο προσεκτικά την πρόταση, λέγοντάς του ότι δεν είστε σίγουροι ότι καταλάβατε αυτό που σας διάβασε. Επίσης αναγνωρίστε τα όρια του παιδιού σας. Κάντε παύσεις πριν από τα πρώτα σημάδια της κούρασης.
  • Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε και να υποστηρίζετε το μικρό σας αναγνώστη, καθώς αυτό θα του δώσει κουράγιο να βελτιωθεί.

Μαθαίνοντας ανάγνωση στο σχολείο

Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν ανάγνωση στην ηλικία των 6 ή 7, ενώ άλλα πολύ νωρίτερα στα 4 ή 5. Ακόμα και αν το μικρό σας έχει μάθει ανάγνωση σε μικρή ηλικία δεν σημαίνει ότι θα είναι προχωρημένο στο σχολείο, καθώς σύντομα θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο και τα υπόλοιπα παιδιά. Φροντίστε να μην πιέζετε το παιδί σας να μάθει ανάγνωση πριν να είναι το ίδιο έτοιμο καθώς αυτό θα του μειώσει το ενδιαφέρον του για το διάβασμα.

Όταν ξεκινήσει το δημοτικό, θα αρχίσει να εκπαιδεύεται και επίσημα στην ανάγνωση. Ένας τρόπος εκπαίδευσης είναι να δίνεται έμφαση στην αναγνώριση μιας ολόκληρης λέξης και στο πώς αυτή χρησιμοποιείται ανάλογα με το νόημα. Δύο άλλες τεχνικές αφορούν στην εκμάθηση των ήχων κάθε γράμματος μιας λέξης ή στη σύνδεση των λέξεων που χρησιμοποιούνται στον προφορικό και γραπτό λόγο.

Τα περισσότερα παιδιά δεν παρουσιάζουν προβλήματα στην ανάγνωση. Εσείς από την πλευρά σας προσπαθήστε να συμμετέχετε όσο είναι δυνατόν στη διαδικασία της μάθησης, διαβάζοντας μαζί και παίζοντας παιχνίδια με βιβλία ώστε να κάνετε την ανάγνωση πιο ευχάριστη. Ενθαρρύνοντας την αγάπη για το διάβασμα εξασφαλίζετε και την επιτυχία του παιδιού σας στο σχολείο.

Extra tips:

  • Αφιερώνετε κάποιο χρόνο μέσα στην ημέρα για να διαβάζετε μαζί με το παιδί σας. Συνεχίστε, για παράδειγμα, να του διαβάζετε παραμύθια και ιστορίες πριν κοιμηθεί.
  • Αφήστε βιβλία στο δωμάτιο του για να τα διαβάσει μόνο του. Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες, όπως ένα άνετο κρεβάτι ή καρέκλα, βιβλιοθήκη και μια λάμπα στο γραφείο.
  • Διαβάστε βιβλία που αρέσουν στο μικρό σας. Μετά από λίγο είναι πιθανόν να έχει απομνημονεύσει κάποιες λέξεις ή και ολόκληρα κομμάτια από την αγαπημένη του ιστορία. Αν συμβεί αυτό, επιτρέψτε του να ολοκληρώνει το ίδιο τις προτάσεις.
  • Μην το πιέζετε να μάθει απ’έξω τα γράμματα, τους αριθμούς, τα χρώματα ή τις λέξεις. Αντ’ αυτού μετατρέψτε τη μάθηση σε παιχνίδι και βρείτε τρόπους να καλλιεργήσετε την περιέργεια και τα ενδιαφέροντα του.
Πηγή: www.iator.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...