8 Φεβ 2012

Δράση «Έπιπλα για Όλους»

Αναγνωρίζοντας ότι η αισθητική είναι προνόμιο για όλους, τα έπιπλα Κοσμείν σε συνεργασία με την μεγαλύτερη ιστοσελίδα για ανθρώπους με αναπηρίες (ΑμεΑ), το disabled.gr, ξεκίνησαν μία δράση ευαισθητοποίησης της αγοράς εμπορικών επίπλων, με σκοπό την ενημέρωση για καλές πρακτικές σχεδιασμού, κατασκευής και τροποποίησης επίπλων, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία κομψών εμπορικών επίπλων, προσβάσιμων σε όλους.

Σκοπός της δράσης «έπιπλα για όλους» είναι η παροχή εύκολα εφαρμόσιμων προτάσεων προς τους σχεδιαστές επίπλων, προτάσεις οι οποίες θα «μετατρέψουν» ένα μοντέρνο έπιπλο σε «προσβάσιμο» για ΑμεΑ, χωρίς να πλήξουν την εμπορικότητά του.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις ουσιαστικότερες τροποποιήσεις δείχνουν αυτονόητες, παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανάγκη υιοθέτησής τους από τα καταστήματα και τους σχεδιαστές της αγοράς των εμπορικών επίπλων.

Προτάσεις:
  1. Ευρύχωρα τραπέζια τα οποία τόσο στο ύψος όσο και στο πλάτος μεταξύ των ποδιών, μπορούν να εξυπηρετήσουν έναν άνθρωπο με αναπηρίες ο οποίος για τη μετακίνησή του χρησιμοποιεί αναπηρική ηλεκτρονική καρέκλα. Συγκεκριμένα, ο επιτυχής σχεδιασμός ενός «προσβάσιμου» τραπεζιού πρέπει να επιτρέπει στο χρήστη της ηλεκτρονικής καρέκλας να καθίσει «βαθιά» μέσα στο τραπέζι, όπως ένας ικανός σωματικά άνθρωπος.
  2. Τραπέζια μεταβλητού ύψους χρησιμοποιώντας ανυψωτικό μηχανισμό στα πόδια του τραπεζιού. Ο μηχανισμός επιτρέπει στο τραπέζι την αύξηση/μείωση του ύψους του, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητο το design. Εναλλακτικά, εάν η παροχή του μηχανισμού δεν είναι εφικτή, η εξατομικευμένη κατασκευή του τραπεζιού κατόπιν παραγγελίας είναι μία εξίσου αποδοτική λύση.
  3. Στην κρεβατοκάμαρα μία απλή προσαρμογή του ύψους του κρεβατιού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά έναν ΑμεΑ. Συγκεκριμένα, η κατασκευή της κρεβατοκάμαρας με συγκεκριμένο ύψος για τη διευκόλυνση των προσωπικών βοηθών, παράλληλα με την παροχή ειδικών mini-τραπεζιών με βοηθητικές ρόδες για την εξυπηρέτηση πρώτων αναγκών, αποτελούν τροποποιήσεις που καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες ενός ΑμεΑ.
  4. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα έπιπλα και αξεσουάρ για το μπάνιο, μπορούν να βοηθήσουν τους ΑμεΑ παρέχοντας καθρέφτες με μικρή κλήση έτσι ώστε να μπορεί το άτομο να δει το πρόσωπό του. Επίσης, η παροχή αντιολισθητικού δαπέδου και ειδικών χειρολαβών συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός πιο «προσβάσιμου» μπάνιου.
  5. Στα έπιπλα γραφείου είναι σημαντική η παροχή επαρκούς χώρου για τα αντικείμενα των ΑμεΑ επάνω στο γραφείο. Δεδομένου ότι η ενασχόληση με τους υπολογιστές είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε αυτήν την κατηγορία καταναλωτών, η δημιουργία ευρύχωρων γραφείων πάνω στα οποία είναι εφικτή η εγκατάσταση πολλαπλών μηχανημάτων (υπολογιστή, εκτυπωτικά μηχανήματα, περιφερειακά, κτλ) κρίνεται απαραίτητη. Κύρια προϋπόθεση αποτελεί βεβαίως η εύκολη και ολοκληρωμένη πρόσβαση των αναπηρικών ηλεκτρονικών καρεκλών στο γραφείο.
  6. Για την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων με κώφωση, χρειάζεται η παροχή φωτεινής σήμανσης (Led Signage) σε ορισμένα επίπεδα του χώρου, όπως για παράδειγμα στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων και στο ξυπνητήρι.
  7. Συμπληρωματικά, για τους ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες ή με επιληψία απαιτείται επίπλωση με ειδική προστασία σε ενδεχόμενα πτώσεων ή ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, η πλαισίωση του χώρου με μία χοντρή μοκέτα και η κάλυψη των αιχμηρών σημείων στα έπιπλα, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην βελτίωση της καθημερινότητας των τελικών χρηστών.
Λίγα λόγια για το Disabled.gr

Το disabled.gr ξεκίνησε το 1985 όταν ακόμη δεν υπήρχε Internet στην Ελλάδα και αποτελεί το μεγαλύτερο site αναπηρίας στον κόσμο. Εκδίδει το περιοδικό «ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ», το οποίο ξεκίνησε το 1993 και έχει την ευθύνη της διοργάνωσης της έκθεσης «Autonomia EXPO».
Οι συντελεστές του disabled.gr έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρίες και εκατοντάδες ιδρύματα και κέντρα εξυπηρέτησης ΑμεΑ.

Είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος δεν επιχορηγείται από το κράτος ή την ΕΕ, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στις δραστηριότητές του.
Λίγα λόγια για τη δράση

Τα έπιπλα Κοσμείν σε στενή συνεργασία με τους συντελεστές του Disabled.gr δημιούργησαν τη δράση «έπιπλα για όλους» επιδιώκοντας την ενημέρωση των σχεδιαστών και κατασκευαστών επίπλων αναφορικά με απλές και κοινές μεθόδους μέσω των οποίων τα μοντέρνα και κομψά έπιπλα θα γίνουν πιο προσιτά σε ανθρώπους με αναπηρίες οι οποίοι σήμερα τα στερούνται. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι προτεινόμενες μέθοδοι δεν πλήττουν την εμπορικότητα των επίπλων, καθιστώντας δυνατή την εφαρμογή τους από το σύνολο της αγοράς.

Τα έπιπλα Κοσμείν παίρνουν την πρωτοβουλία να εφαρμόσουν τις περισσότερες από τις πρακτικές της δράσης στις νέες σειρές επίπλων, οι οποίες θα λανσαριστούν στα τέλη του 2011.


Πηγή: Decoration de la Maison

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...