8 Φεβ 2012

Ο διαβήτης τετραπλασιάζει τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών

Ο κίνδυνος εκ γενετής ανωμαλιών τετραπλασιάζεται αν η εγκυμονούσα μητέρα πάσχει από διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Η έρευνα εστίασε σε στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 400.000 κυήσεις στην βορειο-ανατολική Αγγλία, και διαπίστωσε ότι ο διαβήτης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανωμαλιών όπως η συγγενής καρδιοπάθεια και η δισχιδής ράχη.

Οι ισχύουσες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την κύηση, επιβάλλουν τον βέλτιστο έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου του αίματος τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Τόσο ο διαβήτης τύπου Ι (που εμφανίζεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία), όσο και ο τύπου ΙΙ (αποτέλεσμα της κακής διατροφής κυρίως), συντελούν σε προβληματική διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Και οι δυο μορφές διαβήτη είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι προκαλούν προβλήματα στην κύηση, όπως οι γενετικές ανωμαλίες, η αποβολή και η απόκτηση νεογνού με περιττό βάρος. Μάλιστα, οι επιστήμονες φοβούνται ότι τα αυξανόμενα κρούσματα διαβήτη παγκοσμίως, ειδικά του τύπου ΙΙ, θα συντελέσουν μελλοντικά σε επιδείνωση των κυήσεων.

Η μελέτη

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ μελέτησαν στοιχεία για 401.149 κυήσεις, την περίοδο 1996-2008, και διαπίστωσαν ότι 1.677 γυναίκες έπασχαν από διαβήτη.

Ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών αυξανόταν από 19 ανά 1.000 γεννήσεις στις γυναίκες χωρίς προϋπάρχοντα διαβήτη, σε 72 ανά 1.000 γεννήσεις για τις γυναίκες με διαβήτη.

Τα επίπεδα του σακχάρου την περίοδο κοντά στην σύλληψη του εμβρύου ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, που μπορεί όμως να ελεγχθεί.

Η Δρ Ρουθ Μπελ σε δηλώσεις στο BBC επεσήμανε ότι «πολλές από αυτές τις ανωμαλίες εκδηλώνονται τις πρώτες τέσσερις με έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ο αριθμός των κυήσεων με κακό έλεγχο του σακχάρου ήταν τελικά μεγαλύτερος, απ' ότι ελπίζαμε. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η εγκυμοσύνη είναι απρογραμμάτιστη ή όταν οι άνθρωποι δεν έχουν συναίσθηση ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον προσωπικό τους ιατρό όταν πρόκειται για μια εγκυμοσύνη».

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, οι γυναίκες θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους κάτω του 6,1%, πριν αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδιά.


Επίπεδα του σακχάρου κατά την σύλληψη- Κίνδυνος εκ γενετής ανωμαλιών

6,1%  -Μια στις 34
7% - Μια στις 26
8%  -Μια στις 17
9% - Μια στις 12
10% - Μια στις 9
Υπάρχουν και καλά νέα

Η Δρ Μπελ διευκρινίζει πάντως ότι υπάρχουν και καλά νέα. Με την βοήθεια των ειδικών, οι πάσχουσες από διαβήτη μπορούν να αποκτήσουν ένα πραγματικά υγιές παιδί. «Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με επιπλέον φροντίδα, ώστε κάθε γυναίκα να έχει τα βέλτιστα επίπεδα γλυκόζης αίματος, πριν την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης», τονίζει η ερευνήτρια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...