10 Απρ 2013

Παιδικά πάρτυ: Βοηθείστε το παιδί σας να τα απολαύσει




Από μικρή ηλικία, τα παιδιά πάνε σε πάρτυ με τους φίλους τους. Αν και ο σκοπός είναι να περάσουν όλοι καλά, οι φωνές και η δυνατή μουσική ενδέχεται να ενοχλούν κάποια από τα παιδιά. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να απολαύσει ένα πάρτυ με τους φίλους του.

Είτε διοργανώνετε εσείς το πάρτυ, στο σπίτι σας ή σε άλλο χώρο, είτε κάποιος άλλος γονιός, μην ξεχνάτε ότι τα παιδικά πάρτυ ακολουθούν αυστηρό πρωτόκολλο. Ο κλόουν, οι μουσικές καρέκλες, η τούρτα, το τραγούδι, τα κεράκια, είναι κάτι που το έζησαν οι γονείς μας, το ζήσαμε εμείς και θα το ζήσουν τα παιδιά μας. Άρα μπορείτε να τα προετοιμάσετε σε μεγάλο βαθμό.


Πάρτυ στο σπίτι σας
Η εύκολη περίπτωση. Εσείς οργανώνετε όλες τις δραστηριότητες και τα παιχνίδια, οπότε μπορείτε να ενημερώσετε πλήρως το παιδί σας για το τι να περιμένει και με ποια σειρά. Ρυθμίστε ανάλογα την ένταση της μουσικής και του φωτισμού, ώστε να μην νιώθει το παιδί σας άβολα. Αρχίστε με μικρό αριθμό καλεσμένων και χρόνο με το χρόνο που το παιδί συνηθίζει και μεγαλώνει, αρχίστε να καλείτε περισσότερους από τους φίλους του. Φροντίστε να έχετε εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά: ο κλόουν μπορεί να καθυστερήσει, το DVD μπορεί να μην παίζει κτλ. Φροντίστε να μην είναι συνεχώς το παιδί σας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος: ορισμένα παιδιά δεν το αντέχουν και ξεσπούν. Πολλά παιδιά ζηλεύουν όταν βλέπουν ένα συμμαθητή τους να ανοίγει όλα τα δώρα: ετοιμάστε κάποια μικροδωράκια και για τα άλλα παιδιά, θα τα κάνει να νιώσουν πολύ καλύτερα.

Πάρτυ σε άλλο σπίτι
Ζητείστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, ώστε να προετοιμάσετε το παιδί σας. Εξηγείστε του ότι το τιμώμενο πρόσωπο είναι άλλο και ότι θα πρέπει να κάνει υπομονή κατά το άνοιγμα των δώρων. Εάν το πάρτυ γίνεται σε εξωτερικό χώρο, ενημερωθείτε για τυχόν φυτά που μπορεί να προκαλούν αλλεργία στο παιδί σας. Προετοιμαστείτε για τη διαδρομή: δε θέλετε να χαθείτε στο δρόμο και να εκνευρίσετε το παιδί σας. Εξηγείστε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να πάρει άδεια, πριν παίξει με τα παιχνίδια του άλλου παιδιού. Σε περίπτωση που υπάρχει κατοικίδιο, προετοιμάστε το παιδί σας και εξηγείστε του πώς να παίξει με το σκυλάκι για παράδειγμα (στην περίπτωση που εσείς δεν έχετε κατοικίδιο).

Πάρτυ εκτός σπιτιού
Κάντε έναν κόπο και δείτε το χώρο μερικές μέρες πριν το πάρτυ (εάν βέβαια υπάρχει αυτή η δυνατότητα), ώστε να ενημερώσετε το παιδί σας. Ζητείστε πληροφορίες σχετικά με τα φαγητά. Φροντίστε να υπάρχει κάποιο φαγητό που αρέσει στο παιδί σας. Προετοιμαστείτε και σε αυτή την περίπτωση για τη διαδρομή, καθώς και για κάποιες ιδιαιτερότητες του χώρου: φυτά που προκαλούν αλλεργίες, πισίνα (πολλά παιδιά ενοχλούνται από το νερό), γρασίδι κτλ. Βεβαιωθείτε για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων, καθώς και για το αν απαιτείται ιδιαίτερος ρουχισμός: ένα πάρτυ δίπλα στην πισίνα δε σημαίνει απαραίτητα και βουτιές σε αυτή.

Καλή σας διασκέδαση!
Ελιζιάννα Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...