29 Σεπ 2015

Ανοχή στη ματαίωση: αντέχω να χάνω;

Σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, πολύ περισσότερο στα μικρά παιδιά. 
Αν όμως το νήπιο σας θυμώνει, κλαίει ή συμπεριφέρεται άσχημα κάθε φορά που δεν κερδίζει, τότε μάλλον θα πρέπει να διαβάσετε τα παρακάτω:

    Μην το αφήνετε να νικά συνέχεια: Μια συνηθισμένη τακτική των γονιών είναι να αφήνουν τα παιδιά τους να νικούν, για να αποφεύγουν τα δράματα. Όμως κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα δε θα κάνει καλό στο παιδί, αφού στον έξω κόσμο, κανείς δε θα κάθεται να χάνει για να το ευχαριστήσει.


    Εστιάστε στην αξία του παιχνιδιού: Κάθε φορά που παίζετε με το παιδί σας, προσπαθήστε να του μιλάτε για την πραγματική αξία του παιχνιδιού, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή ότι είμαστε με τους φίλους μας, διασκεδάζουμε, περνάμε όμορφα κλπ. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό και όχι ποιος θα είναι ο νικητής.


    Η ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα: Μπορεί να «μαλλιάσει» η γλώσσα να το λέτε, αλλά μη σταματάτε. «Κανείς δεν κερδίζει συνέχεια και κανείς δε χάνει συνέχεια». Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου αν χάσουμε, ίσα-ίσα που έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε τα λάθη μας και την επόμενη φορά να προσπαθήσουμε περισσότερο. Και φυσικά εξηγήστε στο παιδί σας τον παράγοντα τύχη.


    Δώστε το καλό παράδειγμα: Φροντίστε όταν κερδίζετε, να μην κάνετε υποτιμητικά σχόλια για τους ηττημένους και όταν χάνετε, να αναγνωρίζετε την ήττα σας και να δίνετε συγχαρητήρια στους νικητές. Με δυο λόγια, διδάξτε στο παιδί πως πρέπει να φέρεται.


    Επιβραβεύστε την προσπάθεια: Είναι άλλο να ενθαρρύνετε το παιδί και άλλο να ενισχύετε τον ανταγωνισμό. Επαινέστε το παιδί κάθε φορά που προσπαθεί, ακόμα και όταν δεν καταφέρνει να νικήσει, αλλά ταυτόχρονα εξηγήστε του ότι δε θα πρέπει να απογοητευεται και να τα παρατά, αλλά να προσπαθεί κάθε φορά για το καλύτερο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...