18 Ιαν 2016

5 Δραστηριότητες ενίσχυσης της οπτικής μνήμης

 Η οπτική μνήμη είναι σημαντική στις περισσότερες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Ας παίξουμε μερικά παιχνίδια για να την ενισχύσουμε.....


 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ


Δείξτε στο παιδί ένα πλήθος με αντικείμενα  και στη συνέχεια καλύψτε τα με ένα ύφασμα. Αφαιρέστε/προσθέστε ένα αντικείμενο και ζητήστε απο το παιδί να προσδιορίσει ποιό αντικείμενο αφαιρέθηκε/προστέθηκε.

Δημιουργήστε ένα μοτίβο με κύβους, χάντρες, πινέζες, ξυλάκια ή σπίρτα. Κρύψτε το και κατόπιν ζητήστε απο το παιδί να το αντιγράψει απο μνήμης.

Δημιουργήστε μια σειρά με κάρτες ή αντικείμενα. Ζητήστε απο το παιδί να κρύψει τα μάτια του και αλλάξτε θέση σε κάποιες από τις κάρτες/αντικείμενα. Έπειτα το παιδί θα προσπαθήσει να αναπαράγει τη σωστή σειρά απο μνήμης βρίσκοντας ποια κάρτα/αντικείμενο έχει μετακινηθεί.

Αφήστε το παιδί να παρατηρήσει μια εικόνα απο μια κάρτα, ένα αγαπημένο του περιοδικό ή ένα βιβλίο για 10 δευτερόλεπτα. Ξεκινήστε να γράφετε μια λίστα με τα πράγματα τα οποία θυμάται πως υπάρχουν στην εικόνα.

Γράψτε σε ένα χαρτί (Α) κάποιες λέξεις που αναγνωρίζει το παιδί. Σε ένα άλλο χαρτί (Β), κάντε μια λίστα με λέξεις (περισσότερες απο τις αρχικές), στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις που έχετε γράψει στο πρώτο φύλλο. Αφήστε το παιδί να διαβάσει/παρατηρήσει για λίγα δευτερόλεπτα το χαρτί με τις λέξεις Α. Στη συνέχεια ζητήστε του να κυκλώσει απο τη λίστα στο χαρτί Β τις λέξεις που θυμάται.


Θα ήταν χρήσιμο να αφήνετε ένα χρονικό διάστημα 20-30 δευτερολέπτων, ανάμεσα στη στιγμή που βλέπει μια πληροφορία που πρέπει να θυμάται και στη στιγμή που πρέπει να την ανακαλέσει.

Το πλήθος των στοιχείων μπορεί να καθοριστεί είτε απο την ηλικία είτε από τις δυσκολίες ενός παιδιού. Θα ήταν σημαντικό να ξεκινήσουμε με έναν αριθμό στοιχείων, στον οποίο το παιδί θα ανταποκριθεί με επιτυχία στοχεύοντας στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και την ευχάριστη συνέχεια του παιχνδιού.

Μπορείτε να παίξετε τα παιχνίδια και αντίστροφα, δηλ. το παιδί να κρύβει τα αντικείμενα και εσείς να μαντεύετε! Θα ενθουσιαστεί με το να σας δυσκολέψει!

Ας θυμηθούμε μερικά ακόμα παιχνίδια μνήμης:
Γρήγορο παιχνίδι μνήμης
Φτιάξτε-το-μόνοι-σας: Παιχνίδι μνήμης
Συνδυάζω τη μνήμη με την κίνηση

Διαβάστε ακόμα για την ΜΝΗΜΗ.

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...