27 Οκτ 2011

Ο Αστερίξ στην Ήπειρο!

Πραγματική γιορτή γίνεται καθημερινά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου λειτουργεί η έκθεση "50 χρόνια Αστερίξ. Ο Γαλάτης ήρωας στην Ήπειρο"!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων φιλοξενεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2011 την περιοδική έκθεση "50 Χρόνια Αστερίξ". Ο μικροκαμωμένος και ανίκητος Γαλάτης παρουσιάζεται στα Γιάννενα μαζί με τις αρχαίες κουτάλες, τις χύτρες και τα άλλα χρηστικά αντικείμενα της εποχής του (1ος αι. π.Χ. - 1ος αι. μ.Χ.), ενώ στις βιτρίνες βλέπεις τα σχέδια που απεικονίζουν τα αντικείμενα αυτά.


Στο κέντρο της αίθουσας πάνω σε ένα κυματιστό κόκκινο ταμπλό εκτίθενται τριάντα τέσσερις πλάκες σχεδίων απ' όλα τα τεύχη που έχουν κυκλοφορήσει από το 1959 έως το 2009, κατανεμημένες κατά θέματα. Στις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται οι ήρωες των ιστοριών του Ρενέ Γκοσινί, ο Αστερίξ, ο Οβελίξ, ο Πανοραμίξ, ο γαλατικός τρόπος ζωής (γαστρονομία, καβγάς, φιλία), οι πόλεις τους (Λουτέτια, σημερινό Παρίσι), οι γείτονές τους (Βέλγοι, Ελβετοί κ.λπ.) και οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι μαζί με το σκηνικό της εποχής, τα ρωμαϊκά κτίρια.

Κι επειδή τα παιδιά έχουν συνηθίσει να τους βλέπουν σε κινούμενα σχέδια, σε μια οθόνη προβάλλεται βίντεο από τις δημοφιλείς σειρές. Με την ευκαιρία γίνονται αναφορές στους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου (279 π.Χ.), στους Κέλτες Δρυΐδες και τους ιερείς του Διός στη Δωδώνη, στην ιερή βελανιδιά και τη λατρεία του θεού στο ηπειρωτικό ιερό.

Η έκθεση αυτή οργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη ΜΑΜΟΥΘ Κόμιξ για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του "Αστερίξ". Μετά την πρώτη παρουσίασή της στη Θεσσαλονίκη πήγε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού και τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: κλειστό. Τρίτη - Κυριακή: 08.30 - 15.00
Για τυχόν αλλαγές από αστάθμητους παράγοντες, το ανωτέρω ωράριο θα πρέπει να επιβεβαιώνεται.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
Πλατεία 25ης Μαρτίου 6
Τηλ.: 265 100 1089. Fax: 265 100 1052
Ε-mail: ibepka@culture.gr, www.amio.gr

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...