18 Νοε 2011

Συμβουλές για θετούς γονείς

Μιλάμε συνήθως για το πώς φερόμαστε ή πρέπει να φερόμαστε στα παιδιά μας, τα δικά μας παιδιά.
Όμως έχετε σκεφτεί ότι υπάρχουν και άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, που καλούνται να μεγαλώσουν ένα παιδί χωρίς να είναι δικό τους, επειδή έτυχε να επιλέξουν για σύντροφό τους, κάποια ή κάποιον που έχει παιδιά.

Το να γίνεται κάποιος θετός γονιός είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, κυρίως σε ό,τι αφορά το χτίσιμο συναισθηματικού δεσμού τέτοιου με το παιδί, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία ομαλή συμβίωση. 
Τι πρέπει να έχει στο νου του ένας υποψήφιος θετός γονιός;

Ο αρχικός ρόλος ενός θετού γονιού είναι ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη ενήλικα στη ζωή του παιδιού, που θα πρέπει να το αγαπάει, να το προστατεύει και να του εμπνέει εμπιστοσύνη.
Ίσως για ένα θετό γονιό είναι πολύ πιο δύσκολο να αναπτύξει τέτοιου είδους σχέση με το παιδί, και γι’ αυτό χρειάζεται επιμονή και υπομονή, μέχρι να καταφέρει να κερδίσει το ψυχισμό του παιδιού.
Γι’ αυτό χρειάζεται να δώσετε πίστωση χρόνου, τόσο στον εαυτό σας όσο και στο ίδιο το παιδί.

Να λαμβάνετε πάντα σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι τα παιδιά που έχουν χάσει το γονιό τους, είτε γιατί πέθανε, είτε γιατί τα εγκατέλειψε και δεν την(τον) βλέπουν, είναι πάντα πολύ πιο δύσκολα στο να επενδύσουν στην παρουσία ενός τρίτου ατόμου, που αναλαμβάνει αυτό το ρόλο μέσα στο σπίτι.

Επίσης, για τα παιδιά των οποίων ο ένας γονιός ξαναπαντρεύεται, η νέα «είσοδος» στην οικογένειά τους, δεν είναι παρά αυτός (αυτή) που παρείσφρυσε και χώρισε τους γονείς τους για πάντα. Επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βλέπουν τον θετό τους γονιό με πολύ εχθρικό μάτι!

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά όσο μικρότερα είναι τόσο ευκολότερα δέχονται την παρουσία εντός «τρίτου» ενήλικα στη ζωή τη δική τους και της μητέρας ή του πατέρα τους.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στο πως θα δεχτεί ένα θετό γονιό ένα παιδί, είναι η σχέση που διατηρούν οι δύο φυσικοί γονείς τους. Συνήθως, όταν δεν υπάρχουν αντεγκλήσεις μεταξύ του πρώην ζευγαριού, τα παιδιά είναι πιο δεκτικά στη σύναψη μιας νέας σχέσης για έναν εκ των δύο γονιών τους.

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά θέλουν να περνάμε χρόνο μαζί τους, χωρίς όμως ν αντιλαμβάνονται ότι αυτό το κάνουμε για να κερδίσουμε την εύνοιά τους.

Είναι πιο έξυπνα απ’ ότι πιστεύουμε και μπορούν να ξεχωρίσουν το ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά γι’ αυτά και τις ασχολίες τους, από το ποιος κάνει πράγματα επιτηδευμένα για να τα κάνει να τον συμπαθήσουν!
Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...