18 Νοε 2011

Μήπως ζηλεύει το μικρό του αδελφάκι;


Ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια πάντα σηματοδοτεί ευτυχία ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις μας φέρνει αντιμέτωπους και με μια νέα κατάσταση όσον αφορά στο/α μεγαλύτερο/α παιδί/α. 
Συνήθως όταν υπάρχει και άλλο παιδί στην οικογένεια, αυτό νιώθει ότι απειλείται με τον ερχομό ενός μωρού. Ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος να δείξουμε στο πρώτο μας παιδί ότι δεν το βάζουμε σε δεύτερη μοίρα, όσο και αν μετά τη γέννα το νέο μωρό αποσπά μεγαλύτερη φροντίδα από μας, αλλά και να δείξουμε στο παιδί ότι πρέπει και αυτό να αγαπά το μικρότερο αδελφάκι του;

Έτσι ήσουν και εσύ…
Το να πάρεις το παιδί σου σε ένα από τα ραντεβού με το γιατρό είναι μια καλή ιδέα. Μπορεί και αυτό να δει το υπερηχογράφημα του μωρού και να ακούσει την καρδούλα του. Έτσι θα καταλάβει ότι αυτό που κρύβεται μέσα στη φουσκωμένη κοιλιά της μαμάς είναι ένα ζωντανό πλασματάκι, όπως ήταν και αυτό. Ακόμα καλύτερα να δείξεις στο παιδί σου, εφόσον έχεις κρατήσει, ένα δικό του υπερηχογράφημα και να του εξηγήσεις ότι έτσι ήταν και αυτό κάποτε. Μπορείς επίσης να του περιγράψεις τα συναισθήματά σου κατά την πρώτη σου εγκυμοσύνη.


Η πρώτη του επαφή με το μωρό
Είναι πολύ σημαντική. Καλό θα ήταν, εφόσον ήδη έχετε μιλήσει αρκετά για τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια, να αφήσετε το παιδί σας να ενεργήσει αυθόρμητα. Αν για παράδειγμα ρίξει απλά μια ματιά στο μωρό και μετά θέλει να παίξει αφήστε το. Αν θέλει να το χαϊδέψει ή να το πάρει αγκαλιά, με τη βοήθειά σας, τότε δείξτε του τον τρόπο και αφήστε το παιδί να εξοικειωθεί με το αδελφάκι του. Θυμηθείτε ότι είναι καλύτερα όταν του μιλάτε για το νέο μωρό, να το αποκαλείτε το “μικρό σου αδελφάκι” και όχι “το νέο μας μωρό”, γιατί μπορεί να αισθανθεί ότι απειλείται.

Ζήλια κατά τον θηλασμό
Είναι πολύ πιθανό όταν θηλάζεις το μωρό το μεγαλύτερο παιδί να ζηλέψει. Μπορείς να πεις στο παιδί σου να καθίσει δίπλα σου και να χαϊδεύει το μωρό ενώ εσύ το θηλάζεις. Στο μεταξύ, αν τα καταφέρνεις, μπορείς να του διαβάζεις ένα παραμύθι ή να παρακολουθήσετε μαζί το αγαπημένο του παιδικό πρόγραμμα στην τηλεόραση ή στο dvd. Γενικά πρέπει να κάνεις το παιδί σου να αισθανθεί το ίδιο σημαντικό με το μωρό.

Ζητήστε τη βοήθειά του
Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να νιώθει χρήσιμο και ότι συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία. Εάν, όμως, δεν θέλει τότε δεν πρέπει να το πιέσετε. Σε περίπτωση που το παιδί είναι πρόθυμο να βοηθήσει, ζητήστε του απλά πράγματα όπως για παράδειγμα να σας φέρει μια πάνα ή ένα παιχνίδι για το μωρό. Μην εκπλαγείς εάν μετά από λίγες εβδομάδες θέλει να φροντίζει μόνο του το μωρό ή σας υποδεικνύει πως να φροντίσετε εσείς το μωρό.

Ενισχύστε τη σχέση του με τον μπαμπά
Μια πιο εντατική ενασχόληση του μπαμπά με το παιδί, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και τον πρώτο καιρό μετά τη γέννηση του μωρού θα βοηθήσει αρκετά το μεγαλύτερο παιδί. Ο μπαμπάς μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του παιδιού σε δουλειές του σπιτιού, να πηγαίνουν βόλτες ή να παίζουν στο σπίτι ενώ παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να συζητούν διάφορα πράγματα. Επίσης και ο μπαμπάς από την πλευρά του πρέπει να προετοιμάσει το μεγαλύτερο παιδί για το νέο μωρό. Έτσι με τον ερχομό του νέου παιδιού το μεγαλύτερο θα νιώθει περισσότερο χρήσιμο, σημαντικό αλλά και ότι, ακόμα και εάν η μαμά του αφιερώνει περισσότερο χρόνο στο μωρό, έχει ένα ακόμα δυνατό σύμμαχο, τον μπαμπά.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...