19 Δεκ 2011

Εορταστικές συμβουλές για γονείς παιδιών με αυτισμό

 της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, 
Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT.


Οι μέρες των εορτών πλησίασαν, τα σπίτια στολίστηκαν, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι ήδη στις πιατέλες και όπου να ναι συσκευάζονται και τα τελευταία δώρα. 

Είναι όμως για όλους εορταστική αυτή η ατμόσφαιρα; 
Μήπως κάποια παιδιά τρομάζουν με αυτόν τον ασπρομάλλη με τον τεράστιο σάκο και τα ροδαλά μάγουλα; 
Μήπως τα τόσα πολλά φωτάκια προκαλούν σε κάποιους ζάλη;
Και η άφιξη των καλεσμένων είναι ευχάριστη ή απωθητική, καθώς συνεπάγονται αγκαλιές και φιλιά;

Παρακάτω, παρατίθενται κάποιες πρακτικές συμβουλές για αυτές τις ξεχωριστές ημέρες, ώστε να περάσουν όλοι καλά, χωρίς εκρήξεις!

ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ
Ωραίες οι πολύχρωμες μπάλες και τα αστραφτερά φωτάκια, αλλά ας μην υπερβάλουμε. Πολλά παιδιά στο φάσμα, υπερ- διεγείρονται από τον έντονο στολισμό και τα πολλά οπτικά ερεθίσματα. Αποφύγετε φωτάκια που αναβοσβήνουν, περιορίστε τη διακόσμηση μόνο στο σαλόνι και διατηρήστε το μέτρο.

ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
Αφήστε το να ακούσει Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά μην το παρακάνουμε και καταλήξουμε να τα ακούμε και μετά το πέρας των εορτών γιατί έγινε εμμονή. Όσον αφορά τα κάλαντα, προετοιμάστε το παιδί ότι σε λίγο θα χτυπήσει το κουδούνι και εξηγήστε του τί ακριβώς πρόκειται να ακολουθήσει.

ΔΩΡΑ
Πολλά παιδιά δυσκολεύονται τόσο στην αναμονή μέχρι να ανοίξουν τα πακέτα όσο και στο σε ποιό από όλα τα δώρα να στρέψουν την προσοχή τους. Μπορείτε λοιπόν να δώσετε κάποια δώρα τα Χριστούγεννα και κάποια άλλα την Πρωτοχρονιά. Συγκεντρωθείτε όλοι γύρω από το δέντρο και τραβήξτε χαρτάκια με το όνομα του επόμενου που θα σηκωθεί να πάρει το δώρο του. Προτρέψτε το παιδί να ευχαριστήσει εκείνον που του το προσέφερε.

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ
Η άφιξη πολλών προσώπων ταυτόχρονα, τα οποία γελάνε, φωνάζουν, αγκαλιάζονται και μοιράζουν φιλιά, συχνά είναι αρκετά διασπαστικό και φοβιστικό, ειδικά για ένα παιδί με απτική η ακουστική αμυντικότητα. Ενημερώστε τους καλεσμένους ότι δεν είναι απαραίτητο να φιλήσουν το παιδί, αν είναι κάτι που το δυσκολεύει ή δώστε την εναλλακτική λύση να "κολλήσουν πέντε" με τα χέρια. Μην ξεχνάτε ότι οι σφιχτές αγκαλιές είναι λιγότερο ενοχλητικές από τα απαλά χαϊδέματα ή τις χειρονομίες στο πρόσωπο.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ενημερώστε το παιδί (λεκτικά ή ακόμη καλύτερα με πρόγραμμα εικόνων) για το τί πρόκειται να κάνετε και με ποιους αυτές τις ημέρες. Π.χ Παραμονή Χριστουγέννων: φαγητό στο σπίτι της γιαγιάς, ανταλλαγή δώρων, επιστροφή στο σπίτι, τηλεόραση και ύπνος.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Είναι πολύ πιο εύκολο να προλάβετε την ενδεχόμενη έκρηξη (tuntrum) του παιδιού, παρά να μπείτε στη διαδικασία της  "πυρόσβεσης" όταν πλέον θα έχουν όλοι αναστατωθεί. Καλό είναι να έχει μια γωνιά ηρεμίας, όπου θα είναι ελεύθερο να πάει για να αποφορτιστεί και να ηρεμήσει όταν για κάποιους λόγους ανέβει επικίνδυνα το επίπεδο διέγερσής του. Δεν είναι σε καμία περίπτωση τιμωρία, είναι το δικό του καταφύγιο. Κάποιοι γονείς χρησιμοποιούν αναδιπλούμενες παιδικές σκηνές, ενώ κάποιοι άλλοι ένα μεγάλο κομμάτι ελαστικού υφάσματος ή ακόμη και μια γωνιά με μαξιλάρια.

Όλα τα παραπάνω ελπίζω να κάνουν τη ζωή των μικρών και τη δική σας πιο εύκολη! Καλές γιορτές σε όλους τους ξεχωριστούς μας φίλους και τις οικογένειές τους!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...