20 Ιαν 2012

Βελτίωση εμφανίζουν παιδιά με δυο κοχλιακά εμφυτεύματα

Παιδιά με πρόβλημα ακοής, που ήδη είχαν ένα κοχλιακό εμφύτευμα παρουσίασαν βελτίωση στο λόγο, την ακοή και τη σχετική ποιότητα ζωής μετά την εμφύτευση και στο δεύτερο αυτί, αναφέρουν ερευνητές από την Ολλανδία.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Otolaryngology-Head & Neck Surgery’, αναφέρεται ότι ο βαθμός βελτίωσης δεν εξαρτιόταν από την ηλικία των παιδιών κατά τη δεύτερη εμφύτευση.


Η Betty Loy, του University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλλας, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη η βελτίωση της ποιότητας ζωής μετά από δεύτερη εμφύτευση. Η Loy, που δεν έλαβε μέρος στη νέα έρευνα, πρόσθεσε ότι περίμενε πως θα βελτιωθεί με το χρόνο, καθώς ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στη δεύτερη εμφύτευση.

Λόγω του κόστους και των κινδύνων των κοχλιακών εμφυτευμάτων, η Loy δήλωσε ότι οι γιατροί αρχικά ήταν διστακτικοί να δώσουν σε μικρά παιδιά κοχλιακά εμφυτεύματα στα 2 αυτιά.

Ωστόσο αργότερα, η τάση άλλαξε στις ΗΠΑ και έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά με πρόβλημα ακοής, με 2 εμφυτεύματα έχουν καλύτερη επίδοση σε τεστ ακοής σε σχέση με παιδιά που φέρουν ένα εμφύτευμα.

Ερευνητές εξέτασαν 30 παιδιά που ήδη είχαν υποβληθεί σε κοχλιακή εμφύτευση και υποβάλλονταν σε δεύτερη στο Radboud University Nijmegen Medical Centre.

Ο Marloes Sparreboom, έδωσε σε γονείς ερωτηματολόγια σχετικά με την ποιότητα ζωής των παιδιών τους πριν το δεύτερο κοχλιακό εμφύτευμα και ένα και δυο χρόνια μετά την επέμβαση. Κατά μέσον όρο τα παιδιά ήταν 5 ετών όταν υποβλήθηκαν στη δεύτερη εμφύτευση.

Σε ερωτηματολόγια γενικής υγείας και ποιότητας ζωής, δεν υπήρχε αλλαγή στις επιδόσεις των παιδιών μετά τη δεύτερη εμφύτευση. Τα συγκεκριμένα σκορ γενικά ήταν εντός της υγιούς ακτίνας ακοής των παιδιών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο, σε ερωτηματολόγια που ρωτούσαν συγκεκριμένα πόσο καλά μπορούσαν να ακούν τα παιδιά σε θορυβώδες περιβάλλον και άλλες μετρήσεις ποιότητας ζωής που σχετίζονταν με την ακοή και την ομιλία, τα παιδιά εμφάνισαν βελτίωση ένα και δυο χρόνια μετά τη δεύτερη εμφύτευση.

Τα παιδιά ήταν μέχρι 8,5 ετών στη δεύτερη κοχλιακή εμφύτευση και η ηλικία δεν φάνηκε να παίζει ρόλο στην καλυτέρευση μετά την επέμβαση.

Παιδιά που είχαν ένα κοχλιακό εμφύτευμα δεν παρουσίασαν βελτίωση στις μετρήσεις της ποιότητας ζωής που σχετίζονταν με την ακοή, σε περίοδο ενός έτους.

Ο Sparreboom, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το δεύτερο εμφύτευμα προκαλεί την επίδραση στην ποιότητα ζωής. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι τα κοχλιακά εμφυτεύματα στα 2 αυτιά μπορεί να είναι ωφέλιμα για την ακοή όπως μετρώνται από γιατρούς και στην καθημερινή ζωή.

Η Loy, πρόσθεσε ότι τα παιδιά θα μάθουν να εστιάζουν καλύτερα στον ήχο, στο λόγο σε θορυβώδες περιβάλλον και με τον καιρό σημειώνεται βελτίωση. Αν κάποιος ακούει και γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω του βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...